Lovagok tornája

2022.10.02. 07:58

Kemény ütközetek az iharosberényi kastélyparkban (videó)

A középkori, lovagi sport, vagyis a buhurt képviselői küzdöttek szombaton az Inkey Gáspár Tournament elnevezésű versenyen a kastély parkjában. A küzdősportot a kardvívással ötvöző ütközeteken Európa legjobbjai feszültek egymásnak. Ugyanitt az önkormányzat gesztenyefesztivált is szervezett.

Benedek Bálint

Nem finomkodtak a harcosok, teljes erővel küzdöttek az elkerített csatatéren Fotó: Szakony Attila

A zalai megyehatárhoz közeli somogyi településen az esemény szervezője, a Banderium Hungarorum Hagyományőrző Csoport vezetője, Józsa Tibor elmondta: a modern buhurt sportág legalapvetőbb kategóriájában két 5 fős csapat harcol egymással talpig páncélban, fémfegyverekkel. Ez egy full kontakt sport, tehát minden fogás, ütés és rúgás teljes erőből történik, nincs finomkodás. Az elkerített "csatatéren" a harcosok mindaddig küzdenek, amíg valamelyik csapat meg nem rogy, vagyis a földre kell kerülniük a versenyzőknek. Ez elérhető belharccal, fegyverekkel és célzott rúgásokkal. A páncélzat ma már modern, vannak titánból készültek, melyek könnyebbek, így talpon lehet maradni. Azonban a fegyverarzenál a középkort idézi, ám élek és hegyek nélküli kardokat, buzogányt, alabárdot, illetve baltákat lehet használni.

 

- Európa legjobbjai, cseh, német, lengyel, szerb indulók mellett a magyarok is képviseltették magukat - folytatta. - A nyolc együttes körmérkőzéseken mérte össze tudását, a legjobbak egy nemzetközi ligába gyűjthetik a pontokat. Vasárnap az utánpótlásé volt a főszerep itt többnyire fiatalok versengtek egymással, kizárólag puha fegyverekkel két kategóriában.

Közben a kastély mögött az önkormányzat szervezésében 19. alkalommal szervezték meg a gesztenyefesztivált, melyen számos kulturális és könnyűzenei program várta az érdeklődőket. Illetve szelídgesztenyéket sütöttek, valamint a vidékre jellemző gyümölcsből készített édességeket is megkóstolhatták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában