Múzeumok őszi fesztiválja

2022.10.11. 17:30

Jégkorszaki leletsimogató Nagykanizsán

A Thúry György Múzeum is csatlakozott a Múzeumok őszi fesztiválja programsorozathoz, melynek keddi rendezvényére a középiskolásokat és a felnőtteket is várták. Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus ugyanis a jégkorszakról, az akkor élt emberekről, állatokról tartott ismeretterjesztő előadást, ráadásul a leleteket közelről is megtekinthették az érdeklődők.

Pásztor András

Szmodics-Tugya Beáta archeozoológus jégkorszaki leleteket mutat a diákoknak, Kape Mónikának (balról) és Csécs Flóra Kamillának

Fotó: Szakony Attila

Mint azt az előadó jelezte: bármennyire is meglepő, de jelenleg is egy jégkorszakban élünk, a Föld normál állapotában ugyanis nem fedik jégsapkák a sarkköröket. Az elmúlt 2-2,5 millió évben persze sokat változott a világ.

- Az előadás ötlete onnan ered, hogy tavasszal egy új múzeumpedagógiai foglalkozást tartottam az általános iskolásoknak ebben a témakörben, és mivel nagy volt az érdeklődés, gondoltam, az idősebb korosztályt is érdekelhetik a jégkorszaki leletek - mondta Szmodics-Tugya Beáta, aki számos érdekes, többségében zalai leletet mutatott be, így az előadás hallgatósága közelről is láthatott mamutcsontokat, gyapjas orrszarvú állkapcsot, őstulok maradványait, sőt még masztodon agyarmaradványt is.

Szintén érdekes információ volt, amit a jégkorszakban élt emberek táplálkozásáról mondott az előadó. Mint kiderült: akkoriban az étrend nagy részét a hús tette ki, hiszen a hideg miatt sem zöldség, sem gyümölcs nem termett. A húst ráadásul nyersen fogyasztották.

A kanizsai múzeum őszi programsorozatában további két programot szerveznek, október 13-14-én tárlatvezetéssel egybekötött foglalkozást tartanak a Bolyai-iskola diákjainak, majd október 18-án Gyanó Szilvia néprajzos ad elő az őszi jeles napokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában