Mindenkinek van egy története...

2022.10.15. 17:00

Hétköznapi hősök Zalában - Takács Károly a legveszélyesebb esetnél fel is robbanhatott volna

Károly nem akart tűzoltó lenni. Egy ismerőse szólt neki, hogy felvétel van a tűzoltóságnál, nem szeretne –e jelentkezni. Végül úgy határozott, elvégzi a kötelező képzéseket, így lett 2002. február 15-től a zalaegerszegi állomány beosztott tűzoltója. Döntésével pedig számos ember életét megmentette már. Őt a legveszélyesebb helyzetéről, emlékéről kérdeztük.

Józsa Zsuzsa

Takács Károly tűzoltó

Forrás: Katved

- 2011 márciusában jött hozzánk a jelzés, hogy Botfában felrobbant egy melléképület, amiben egy személy is tartózkodott. Két szerrel vonultunk ki, a helyszínen pedig egy vérző fejű fiatalember jött elénk, aki mutatta, hogy hol és mi történt. Mint kiderült, az ott lakó 44 éves férfi egy második világháborús rombológránátot akart flexszel szétvágni, amikor a bomba felrobbant. Az egész melléképület össze volt borulva és lángokban állt még. Egyből elkezdtük oltani a tüzet és keresni a személyt. Akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy a törmelékek alatt több száz másik robbanószer is volt…

Az összedőlt épületből épp különféle palackokat hoztunk ki, amikor pakolás közben a romok között lépkedve feltűnt, hogy egy – egy tárgynak olyan formája van, mint a bombának. Azonnal jeleztük a rendőröknek, majd később kiderült: a törmelékek között valóban minden tele volt robbanószerekkel, így akár egy rossz mozdulattal mi is felrobbanhattunk volna.

A romok között megannyi robbanószer volt még. Fotó: ZH Archív / Ohr Tibor 
 

- Az épületben tartózkodó férfi sajnos meghalt, az akkor 19 éves fia pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett. Két napba telt, mire a robbanószereket felkutattuk a tüzérséggel és a rendőrökkel együtt. Mint kiderült, a szenvedélyes gyűjtő környezetében akkor több mint háromezer háborús eszközt foglalt le a hatóság. Ez volt talán a legveszélyesebb helyzetem, hiszen egy rossz lépéssel mi is ottmaradhattunk volna – emlékezett vissza Károly.

A tragikus eset akkoriban az egész országot megdöbbentette, hiszen Magyarországon ekkora illegális arzenálra hatóságok addig nem bukkantak, s olyan  robbanószerkezet is előkerült, amit a tűzszerészek csak tankönyvekből ismertek. A szomorú történetről a zaol.hu is beszámolt, arról IDE KATTINTVA olvashat bővebben. 

A segíteni akarás és az adrenalin legyőzi a félelmet

- Amikor ide jöttem, sokat gondolkodtam, vajon hogyan fogom bírni, ha elhunytat vagy sok vért látok majd, hiszen a tv-ben nézve is nehezen viselem. Azonban az életben a segíteni akarás és az adrenalin legyőzi ezeket a félelmeket és a helyszínen eszembe sem jut ez, csak teszem a feladatom. Nagyon sok balesetnél és tűzesetnél jelen voltam az elmúlt húsz évben, és bár olykor vannak nehéz helyzetek is, megéri csinálni, ha látjuk, hogy tudunk segíteni. 

Károly jubileumi kitüntetéseket, Bátorságért Érdemjelet és Katasztrófa érdemjelet is kapott munkája elismeréséért.
 

- A legnehezebb számomra sokkal inkább az, amikor olyan helyre megyünk ki, ahol egy tűzesetnél vagy balesetnél látjuk az emberek arcát, ahogy családtagjaikért aggódnak vagy éppen végignézik, ahogy leég a házuk és benne az egész életük munkája és az emlékeik. Látni rajtuk a félelmet, a kétségbeesést, a kilátástalanságot, amikor nem tudják, mi történt a családtagjukkal, szerettükkel. Azonban a legnehezebb pillanatokban is ott van az az apró, de különleges érzés, hogy a csapat a tőlük telhető legtöbb segítséget tudta nyújtani a rászorulóknak, ami sok esetben az emberi életet jelenti - mesélte Károly. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában