Vegyesen fűtenek majd a hivatalban

2022.10.10. 20:00

Gellénházán nem szeretnék bezárni a művelődési házat

A napelemek már a helyükre kerültek a közös körjegyzőség, valamint a művelődési ház tetején, ám anyaghiány miatt sajnos csúszik a beruházás befejezése. Bíznak abban, hogy a fűtési szezonban már az új rendszert használhatják, mondta lapunknak Farkas Imréné polgármester.

Mozsár Eszter

A polgármesteri hivatalt is fűteni fogják télen

Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Év elején beszámoltunk arról, hogy a Magyar falu program keretében 10 millió forintos ráfordítással korszerűsítették a hivatal fűtésrendszerét és kicserélték a nyílászárókat. Egy nyertes, 47 millió forintos Területfejlesztési operatív program plusz pályázatnak köszönhetően pedig jelenleg a villamoshálózatot korszerűsítik és napelemes rendszert építenek ki az épületben, valamint a sokak által használt, 1957-ben épült művelődési házban. Ott korábbi beruházással kiépült az infrapaneles fűtési rendszer, így azt szeretnék kombinálni a napelemessel.

– A hivatal épületében a teljes villamoshálózat megújul, a szakemberek lecserélik a régi vezetékeket és a világító testeket, konnektorokat, villanykapcsolókat – sorolja Farkas Imréné. - A földszinten végeztek, most az első emeleten festenek, majd a második emelet következik. A munkálatokat úgy szerveztük, hogy közben is folyamatos, zavartalan legyen az ügyfélfogadás. A kultúrháznál ugyancsak helyén vannak már a napelemek, azonban most mindkét helyen elakadt az inverterek beszerzése, így reméljük, hogy télig sikerül azt pótolni.

A művelődési központ népszerű, legutóbb szüreti mulatság volt
Forrás: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

Az energiaválság az önkormányzatot is takarékosságra kényszeríti, folytatta a polgármester. A gázszolgáltatóval a jelenlegi piaci áron 2024-ig van hosszútávú szerződésük. A hivatalban a földszinten gázt, míg az emeleteken a légkondicionálók fűtési funkcióját használják majd, az új napelemes rendszernek köszönhetően utóbbi jóval olcsóbb lesz, mint anélkül. A művelődési ház már az utóbbi időben sem tartott nyitva minden nap, ezentúl viszont már csak kettő nap fogadják a látogatókat, a különféle csoportok és programok miatt bezárni egyáltalán nem szeretnének. Az óvoda viszont a meghosszabbított téli szünet idejére spórolás miatt valószínűleg zárva tart.

Lapunk kérdésére a polgármester hozzátette, a településen az Olajbányász körúton és környékén minden társasházi lakás egyedi gázmérővel rendelkezik. A családi házak esetében voltak, akik az MVM javaslatára társasházzá alakultak, vagy ha nem, azoknak a jegyző adott igazolást arról, hogy több generáció él elkülönülve egy fedél alatt. Csupán egyetlen esetben kellett egy kérvényt elutasítani, ott ugyanis már eleve kettő, különálló gázóra volt a családi házban.

Gellénházán egyébként – természetesen az olajos múltnak köszönhetően - 1957 óta a legtöbb ingatlanban gázzal fűtenek és 1958 óta van villany a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában