Átadták a legújabb elemeket

2022.10.21. 17:30

Folyamatosan bővülő szolgáltatások a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban

Palkovics László technológiai és ipari miniszter jelenlétében pénteken átadták a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ új épületegységeit. A köszöntők után az itt folyó munkát tekintették meg a megye és a város vezetői, illetve az érdeklődő cégek képviselői.

Mozsár Eszter

Az egyedülálló, tesztpályán való vezetést szimuláló termet is megtekintette Vigh László, Palkovics László, Balaicz Zoltán és dr. Sifter Rózsa főispán.

Fotó: Seres Péter

A jövő már elkezdődött, valószínűleg ezt gondolhatták a látogatók, akik az épületekben helyet kapott laboratóriumokat, különféle tesztelésekre alkalmas helyiségeket, az egyetemek irodáit, autóipari kutatási munkaállomásait tekinthették meg. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. termében, azaz a vezérlő szobában és szimulációs terében többen is kedvet kaptak ahhoz, hogy bátor pilótaként végigszáguldjanak virtuálisan a tesztpályán. A Széchenyi Egyetem nemrég átadott épületében, köztük a szenzorkalibrációs laboratóriumban például radarlidar és szkenelemzéseket mutattak be. Az egyetem hallgatói arról tájékoztattak, hogy jelenleg adatokat gyűjtenek a járművek szenzorai alapján, valamint a belső működést, a motor teljesítményét, a kommunikációs hálózaton futó adatokat (motorolaj-hőmérséklet, kerékfordulatszám, fogyasztás) vizsgálják. A szállásépület megtekintése után az inkubációs, más néven sturt-up épületben folyó aktuális munkákat, kutatásokat kísérhették figyelemmel, illetve termelő munkát, azaz forgácsolást, szerelést végző modern berendezéseket is szemügyre vettek a jelenlévők.

A zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán a közelmúltban negyedik alkalommal rendezték meg a legújabb kutatások eredményeit bemutató innovációs napot. A programon a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja az autonóm közlekedéssel kapcsolatos innovációit is demonstrálta, tudósít az egyetem honlapja. Bemutatkozott a saját fejlesztésű, robotizált tesztpályajelölő platform, amely a felhasználó által digitális térképen speciális jelöléseket helyezett el a pályán. A Járműipari Kutatóközpont munkatársai egy akkumulátordiagnosztikai rendszert is demonstráltak, és látható, vagy inkább hallható volt a szintén saját fejlesztésű radaralapú vészfék-figyelmeztető rendszer is. Az eseményen ugyancsak bemutatkozott a Willisits Mérnökiroda Kft., a Széchenyi István Egyetem és a Quatic Kft. együttműködéséből született elektromos gokart is.

A látogatókat dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park vezérigazgatója vezette körbe, aki előtte köszöntőjében hangsúlyozta, ezúttal nem egy projektet, hanem a komplett rendszert szeretnék bemutatni. Emlékeztetett, három évvel ezelőtt átadták a kutatóközpont piramis épületét, majd tovább bővültek, s mára ipari parkként működnek együtt a betelepült mérnöki vállalkozások, oktatási szervezetek, akik az újonnan érkező térségi vállalkozásokat is támogatni tudják, miközben nemzetközi szereplőkké válhatnak a közeljövőben.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter kiemelte, a rendezvény arról szól, hogy megmutassa, milyen világviszonylatban is jelentős tartalommal töltötték meg a néhány éve még csak vízióként létező járműipari tesztpályát és a kutatóközpontot.

Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszeri biztos ugyancsak a ZalaZONE gazdaságfejlesztési előnyeit emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában