Túraútvonal

2022.10.11. 20:00

Felújított forrás, pihenő a Páfrányok útja mellett

A természet kedvelői egyre több útvonalat bejárva ismerkedhetnek meg a megyeszékhely környezetének természeti értékeivel. Erről kedden Botfa határában, a felújított Hideg-kúti forrásnál tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

A felújított Hideg-kúti forrás a tájékoztató résztvevőivel

Fotó: Arany Gábor

Vétek lenne a város fantasztikus környezetét nem kihasználni, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester, aki utalt rá, hogy a megyeszékhely környezetében az első túraútvonalakat 2018-ban jelölték ki Horhosok útja néven a Csács feletti dombokon. Ezt követte 2020-ban a Bozsoki-, a Karácsony-, az Öreg-, a Fehér- és az Avas-hegyet bejáró Páfrányok útja hálózata, amely érinti a Hideg-kúti forrást. A három eltérő hosszúságú útvonalon a gyerekes családoktól a teljesítménytúrázókig mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A Bozsok és Botfa közötti szakasz mellett található Hideg-kúti forrás felújításával olyan hely kialakítása volt a cél – hasonlatosan a csácsi Mária-forráshoz – amely a következő generációk örömére is szolgál, fogalmazott.

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A forrás történetéről szólva Gecse Péter alpolgármester, településrészi önkormányzati képviselő elmondta, hogy Botfa lakói világháború után nem csak vizet hordtak innen, hanem kegyhelyként is tisztelték. A felújításból, a terület rendbetételéből a településrész közössége kivette részét, egyebek mellett közel 30 köbméter illegálisan lerakott hulladékot távolítottak el. A tisztaság fenntartására a polgárőrök rendszeresen járőröznek erre, árulta el Gecse Péter. A forráshoz vezető út mellett fedett pihenőhely is várja a túrázókat, itt állították fel a régi keresztet, és Mária-szobor teszi különlegessé a helyet. Erről Gecse Péter elmondta, 1955-56. körül állt már itt Mária-szobor, ami aztán a botfai templomba került. Mivel annak anyaga gipsz, a szabadba nem hozhatták vissza, ám másolatát elkészítette a Reneszánsz Kft., így újra láthatják az erre járók.

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A szomszédos településrész, Csácsbozsok önkormányzati képviselője, Herkliné Ebedli Gyöngyi is elismeréssel szólt a forrás és környezetének felújításáról, ami a Bor-Épker Kft. szakembereinek munkáját dicséri.

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Mint elhangzott, a Horhosok és Páfrányok útja útvonalai elérhetők a Magyar Természetjáró Szövetség weboldalán és applikációjában is. Hamarosan újabb útvonallal is bővül a kínálat: ez lesz a Tölgyek útja, amelynek három nyomvonala a város déli részén elterülő Alsóerdő felfedezésében segíti a túrázókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában