MCC

2022.10.29. 15:30

Értékek és megóvásuk a tengerentúlon és Európában

Az Atlanti-óceán mindkét partján olyan eszmék térhódítása látható, amelyek megkérdőjelezik a nyugati társadalmak örökségét, kultúráját, emlékeit, identitását és hagyományait, hangzott el a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjában tartott közelmúltbeli előadáson.

Varga Lívia

Ilya Shapiro amerikai alkotmányjogász bízik abban, hogy az amerikai társadalom immunrendszere képes lesz legyőzni az idegen mozgalmakat

Forrás: MCC

Az amerikai és európai életmód kérdései, kihívásai című program ezt a jelenséget vette górcső alá, miközben megvizsgálta azokat az értékeket és erényeket, amelyek az amerikai társadalom, illetve az európai nemzetek alapzatát alkotják. Az MCC zalaegerszegi központjának vendége Ilya Shapiro, a New Yorkban lévő Manhattan Institute alkotmányos műhelyének igazgatója, elismert amerikai alkotmányjogász és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője volt.

A beszélgetés elsőként arra a szakadásra világított rá, amely a 21. században a „mindenhol” és a „valahol” típusú emberek között látható mind az Egyesült Államokban, mind pedig ez európai országokban. Míg az előbbiek igyekeznek gyökereiket elszakítani, addig az utóbbiak ragaszkodnak kultúrájukhoz és közösségeikhez. A tengerentúlon a közös alkotmányos kultúra szolgál összekötőkapocsként. Ehhez képest az európai társadalmak valódi ragasztóanyaga a keresztény örökségük.

Ilya Shapiro rámutatott arra, hogy az Egyesült Államokban terjeszkedő úgynevezett „woke” mozgalom, a „cancel culture” vagy az 1619 projekt egyaránt a múlt civilizációs örökségének meghaladására és az ország radikális átrajzolására törekszik. Az amerikai szakember az egyetemi szférát leszámítva ugyanakkor optimista, és bízik abban, hogy az amerikai társadalom immunrendszere képes lesz legyőzni ezeket az idegen mozgalmakat.

Sándor Lénárd azt emelte ki, hogy bizonyos törekvések az európai integrációt az európai nemzetek gyengítésére kívánják felhasználni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európa szellemi értelemben fontos ellensúlyt jelenthet a nyugati felfogással szemben, hiszen történelmükből fakadóan máshogy gondolkodnak az európai egységesülésről. Míg a nyugati országok a második világháborús tapasztalatból kiindulva szuverenitásuk korlátozását várták az integrációtól, addig a közép-európai országok ezzel éppen ellentétesen gondolkodtak, és a szovjet elnyomás évtizedei után szuverenitásuk és önállóságuk megóvásának garanciáját látták az európai együttműködésben. Az ilyen felfogás segít abban, hogy Európa ellenállóbbá váljon az idegen ideológiák terjeszkedésével szemben, hangzott el a  telt házas beszélgetésen, melyet a közönség érdeklődő kérdései tettek még színesebbé.

Az MCC egerszegi képzési központja legközelebb november 7-én, hétfőn 17 órától várja az érdeklődőket a Tudomány és Technika Házába, akkor a filmsorozatok, a streaming mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról lesz szó. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában