Felavatták

2022.10.08. 18:00

Emléktáblát avattak Felsőrajkon

Szombaton felavatták az arany vitézségi éremmel kitüntetett Erdélyi József tiszthelyettes emléktábláját a helyi művelődési házban.

Korosa Titanilla

Zsupánné Horávth Mária és Vigh László az emléktábla avatásán

Fotó: Korosa Titanilla

Erdélyi József 1886-ban született Felsőrajkon, az első világháborúban a a zalaegerszegi 6. honvéd huszárezredben szolgált. Arany vitézségi érmét 1917. augusztus 21-én a bukovinai harcokban érdemelte ki azzal, hogy a harcképtelenné vált századparancsnoka helyett átvette százada vezetését és az Arzita Kapri mellett lévő magaslat ellen olyan erőteljes rohamot intézett honvédhuszárjaival, hogy az ellenség nem bírta ki támadását és elhagyta állásait.

A település önkormányzata és a a Szent György Lovagrend rendezvényén Zsuppánné Horváth Mária polgármester emlékező beszédében úgy fogalmazott, hogy minden közösségnek meg kell találnia azokat a pontokat, amelyek lehetővé teszik az ott élők számára a múlt, a jelen és a jövő egymásra épülését. Felsőrajkon ilyen személy vitéz Erdélyi József, illetve élete és példás tette.

Az ünnepségen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában