Figyelem felhívás

2022.10.14. 18:30

Élőlánc az oktatásért Zalaegerszegen és Nagykanizsán

Pénteken reggel a belvárost körülölelő 1300 méter hosszú élőlánccal demonstráltak tanárok, diákok és szimpatizánsok, hogy felhívják a figyelmet a hazai oktatás helyzetére.

Arany Gábor, Benedek Bálint

Élőlánc Zalaegerszegen a városháza előtt.

Fotó: Arany Gábor

A Kisfaludy, Mártírok, Kossuth utca, Kazinczy és Széchenyi tér járdái hét órától kezdtek megtelni, az emberi lánc fél nyolc előtt kapcsolódott össze. Táblák, molinók felirataival üzentek a résztvevők: nincs tanár, nincs jövő! El a kezekkel a tanárainktól! és még sok hasonló felirattal.

Élőlánc Zalaegerszegen
Fotós: Arany Gábor

-Ha most nem segítünk a tanároknak, akkor nyugodtan kirúghatják őket, és akkor kirúghatnak minket is, diákokat - fogalmazott az Beledi Henrietta, az Ady 11. a osztályos tanulója, aki társaival a Kisfaludy utcában állt be az élőláncba.  -Ha pedig nem lesz oktatás, nem tudunk tanulni, ami megpecsételi a jövőnket is -tette hozzá.

Az élőláncba bekapcsolódott a Griff Bábszínház társulatának több tagja, köztük Szolnok Ágnes is.

- Nem szülőként érkeztem, mert nincs gyermekem, de nagyon fontosnak tartom az oktatást, hogy a gyerekekkel felkészült és megbecsült pedagógusok foglalkozzanak, akik ehhez minden támogatást megkapnak - mondta a bábművész.

- A jövő érdekében álltam ki, négy unokám van, szeretném, ha szabadon gondolkodó emberekké válnának, akik kérdéseket tesznek fel és nem kötelező válaszokat magolnak be - ezt  Varjasi Gábor, nyugalmazott megyei rendőr-főkapitányhelyettes mondta, aki feleségével a városháza előtt kapcsolódott be az élőláncba. 

A pedagógusok érdekérvényesítő képessége támogatásra szorul, ezért éreztem úgy, hogy segíteni kell nekik, fogalmazott a demonstráció egyik szervezője, Torday Renátó. Diákokat, szülőket, tanárokat keresett meg az ötlettel, létrehozta a szervezéshez a facebookos csoportot,  utána már önmagát gerjesztette a folyamat, mondta. Azt véletlennek nevezte, hogy az élőlánc időpontja egybeesett az ország más településein szervezett hasonló akcióval. Ez a mai élőlánc a kezdet,  mert nagy az elégedetlenség, a tüntetések addig folytatódnak, amíg a kormány meg nem egyezik a pedagógusok képviselőivel, szögezte le.

Az élőlánc háromnegyed nyolc utáni percekben feloszlott, a diákok és a tanárok az iskoláikba siettek, csak kisebb csoport maradt demonstrálni a városháza előtt.

Fotós: Arany Gábor

A Pedagógusok Szakszervezete megyei elnöke, Békési Tamás érdeklődésünkre elmondta, hogy pénteken sztrájkot tartottak több zalai oktatási intézményben. Iskolánként húsznál többen csatlakoztak az akcióhoz, összesen háromszáznál többen sztrájkoltak az előzetes adat szerint, de a pontos létszám csak később lesz ismert, mondta. Fontosnak tartotta kiemelni: három egerszegi technikum is szolidaritási sztrájkot tartott, ezzel jelezve, hogy a szakképzésben dolgozó oktatók helyzete is rendezésre vár.

Fotós: Arany Gábor

 

Nagykanizsán az országos kezdeményezéshez csatlakozva az október 5-i tiltakozás után október 14-re újabb sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek. Ezúttal információink szerint négy általános iskolában szüntették be a munkát néhány órára, volt, ahol csak egy villámcsődülettel tiltakoztak a tanárok.

A Bolyai-iskola szakszervezeti titkára, Sztankovics Andrea elmondta: míg korábban sztrájkoltak, vagyis beszüntették a munkát, most nem ezt teszik. Nagy Ervin színész felhívására a 30 fős tantestületükből 25 tanárral a sztrájk logóját, vagyis egy felkiáltójelet formálnak, melyről drón segítségével készítenek fényképet. Így állnak ki a jogaikért.

A Péterfy-iskolában az előző alkalomhoz hasonlóan egy órás munkabeszüntetést tartanak, vagyis 8 órától 9 óráig nem vették fel a munkát. Jakab Andrea szervező szerint az országos kezdeményezés sem valódi sztrájk. Ezúttal 16 pedagógus csatlakozott hozzájuk, hogy együtt lépjenek fel a tanárok jogaiért.

A Kőrösi-iskolában Timár Lilla szervezte a sztrájkot, melyhez 12 tanár és tanító csatlakozott, akik a nap folyamán, eltérő időszakokban állnak fel négy órára a katedráról. Elmondta: a munkabeszüntetéssel nem csak a pedagógusok fizetése ellen emelik fel a hangjukat, sokkal inkább a diákok terheinek a csökkentésére hívnák fel a figyelmet. A céljaik között szerepel a tananyag normalizálása, a szabad tankönyv választás, valamint szeretnék elérni, hogy végre elindulhasson egy átfogó iskolafelújítási program, melyben az új eszközök és bútorok beszerzése szerepelne.

A Zrínyi-iskolában a szakszervezeti titkár, Dianiska Zsuzsanna beszélt a 8 és 12 óra közötti, négy órás munkabeszüntetésről, melyhez 20 tanár csatlakozott. Kiemelte: a sztrájktörvény értelmében teljesen eszköztelenné váltak, hogy képviseljék saját magukat. Ezen kívül fellépnek a szakmai véleményeket figyelmen kívül hagyó új Nemzeti Alaptanterv, valamint a megalázóan alacsony fizetések ellen. Továbbá szeretnék, ha a diákok terhei is csökkennének, hogy egészséges társadalom nevelődhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában