Gyülekezési, szólás és sajtószabadságot akartak

2022.10.23. 14:00

Egy szabadabb világot szerettek volna – Megemlékezést tartottak Zalalövőn

Gyülekezési, szólás és sajtószabadságot akartak az emberek 1956-ban, s azért küzdöttek, hogy legyen élelmiszerük, ruházatuk. Egy szabadabb világot szerettek volna annál, mint amit rájuk erőltetett a kommunista párt.

Gyuricza Ferenc

Vigh László és Gyarmati Antal megkoszorúzzák az 56-osok kopjafáját Zalalövőn

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő mondta mindezt szombaton Zalalövőn, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett városi megemlékezésen. A Nemzeti Összetartozás Parkjában tartott ünnepségen arról is beszélt, hogy 66 esztendőben ezelőtt a magyar kommunisták elárulták a saját nemzetüket. A szovjet csapatokat ugyanis az MSZMP hívta be az országba, azaz a kommunisták arra buzdították az oroszokat, hogy magyar családokat gyilkoljanak.

Vigh László országgyűlési képviselő a zalalövői megemlékezésen
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Gyarmati Antal, a város polgármestere úgy fogalmazott: október 23-án a világtörténelem egyik legszebb, legtisztább forradalmára és szabadságharcára emlékezünk. Mint mondotta: csak az az esemény sűrűsödik történelemmé, amelyik kiállja az idő próbáját. Az, amelyik évtizedek múltán is elgondolkodtat, foglalkoztat, lázban tart. Az, amelyik igazsága évtizedek múltán sem halványul el, és nem válik jelentéktelenné számunkra. Bő hatvan esztendő távlatából elmondhatjuk, hogy az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kiállta az idők próbáját.

Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere a városi megemlékezésen
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A megemlékezésen helyi szereplők adtak ünnepi műsort, majd a jelenlévő szervezetek, intézmények képviselői megkoszorúzták a parkban található 56-os kopjafát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában