Telt ház

2022.10.06. 13:21

Csokonai Szalon Budapesten harmadszor

A Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság a budapesti irodalmi életben is talajt fogott, hiszen szeptember utolsó napjaiban már harmadszor rendezte meg fővárosi szaloneseményét telt ház előtt.

Arany Horváth Zsuzsa

Horváth Bence, dr. Graef Anikó, Zalán-Lipák Judit (Zentai Adél), Schramek Andrea és Zalán Tibor a budapesti Damjanich utcai Csokonai Szalonban (A falon Botticelli Vénusz születése című festményének poszterváltozata) Fotó: Csokonai Társaság

A Csokonai Szalon összejövetelét a Társaság elnökségi tagja és a szalon házigazdája, Zalán-Lipák Judit (Zentai Adél néven publikál verses és prózai műveket) nyitotta meg, majd a Moszat Brigád jazz zenekar muzsikált: Horváth Bence (a Kortárs Kiadó igazgatója is) vezetésével már 10 éve játszanak különféle instrumentális zenét.

Az este Zalán Tibor Babérkoszorú díjas költő, író, dramaturg művészete és az idő (amely a szalon központi témája volt ezúttal) kapcsolatának bemutatásával folytatódott. Schramek Andrea színművész olvasta fel Zalán Tibor A téglagyári tó! és Az idő sakktáblája című verseit, Zalán Tibor pedig az idő múlásával való sajátos, állandó változásban lévő viszonyáról beszélt.

Ezután dr. Graef Anikó pszichiáter, pszichoterapeuta, szakorvos tartott előadást az emberi lélek és az idő kapcsolatáról, ezt követően Schramek Andrea színművész olvasott a szegedi filozófiaprofesszor, Gyenge Zoltán Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ  című írásából. 

Az este folyamán a közönség több tagja is „időszerű” gondolatokat osztott meg, Alexa Károly irodalomtörténész Arany János Magányban című versének részletét ismertette, Zalán-Lipák Sára Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényéből olvasott és tálalt fel madeleine sütemény formájában részletet, Schramek Andrea Zentai Adél az Az Unikornisdaráló című, megjelenés előtt álló regényéből adott elő az idő múlásával foglalkozó szövegrészt.

A Moszat Brigád után Alexa Júlia zongoraművész Bach-melódiákat játszott.

A Szalon eseményén részt vett Ludányi Ferenc fotóművész is, aki megörökítette a szalonpillanatokat.

A Csokonai Szalon mint irodalmi-társasági kezdeményezés sikeres, a folytatásra van igény, a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság értékeit megőrizve, de a modern idők követelményeihez igazodó megjelenési formákkal Budapesten is meg tudja szólítani a művészetet és kultúrát kedvelő réteget. A következő szalon esemény megrendezésére 2023. januárjában kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában