Emlékül

2022.10.14. 17:30

Botlatóköveket avattak Lentiben

Pénteken botlatóköveket avattak a Deák Ferenc utca 1. alatt, egykori lakóhelyük bejáratánál Mitzger Mihály János, Misi és testvér Mitzger Katalin Éva, Titi emlékére, akiket 1944. július 8-án gyermekként az auschwitzi koncentrációs tábor gázkamrájában ért a halál.

Korosa Titanilla

b-j NicoPirozzi, Horváth László, Balla Margit és Berta Ági a a Deák Ferenc u. 1. előtt, ahol elhelyezték a botlatóköveket, a falon a Mitzger testvérek fotója

Fotó: Korosa Titanilla

Történetüket Nico Pirozzi nápolyi író, újságíró ismertette az eseményen, aki felkutatta a második világháború idején a városban élt 51 zsidó lakos, köztük a Mitzger család történetét. 2006-ban kerültek a kezébe a kis olasz falu, Altavilla Silentina 51 zsidó lakosának dokumentumai, de nevük nem olasz volt, a kartonokon egy ismeretlen város, Lenti neve állt. Kiderült a kutatás során, hogy az olaszországiak hamis, olasz állampolgárságot igazoló papírokkal igyekeztek embereket menteni a náci deportálások elől. Sajnos, nem sikerült, hiszen már tudjuk, hogy a papírok 31 lenti illetőségű zsidó emberhez megérkeztek, s ők 1944 tavaszán a zalaegerszegi gettóba, majd Auschwitzba hurcolásukkor magukkal is vitték azokat. A dokumentumokat azonban a németek nem vették figyelembe, hiszen Olaszország 1943 szeptemberében megkísérelt kiugrani a nácik szövetségéből.

Nico Pirozzi felhívta a figyelmet, hogy a botlatókövek nem csak a két ártatlan gyermeknek és a lenti zsidóknak állítanak emléket, hanem annak a majd 550 ezernek, akiket Magyarországról megsemmisítő táborokba deportáltak. Mint mondta: felelősek vagyunk az eseményekért, csak a történelmünkkel való őszinte szembenézés segíthet abban, hogy igazságosabb és felelősségteljesebb emberek legyünk, legyőzve a közönyt.

 

A megjelenteket Horváth László polgármester is köszöntötte és szólt a helyi zsidóság történetről, akik egykor fontos szerepet játszottak a város gazdasági és társadalmi életben. A második világháború idején azonban vagyonukat elkobozták, a gyerekeket, nőket, időseket deportálták, a férfiakat munkaszolgálatosként küldték a frontra. A megyéből 1420 zsidó hurcoltak el, a lentiek közül 13-an maradtak életben, de a városba nem tértek vissza.

Köszöntötte még az egybegyűlteket a Nápolyban élő, egykori lenti lakos Berta Ági író-pedagógus, akinek szintén köszönhető, hogy a világ megismerhette az egykori lenti zsidók sorsát. Mellette Balla Margit, a budapesti Lauder Javne Iskola tanára és Horányi Gábor, az intézmény igazgatója is elmondta gondolatait. Az iskola szintén bekapcsolódott a Lenti–Altavilla Silentina közötti összefüggések kutatásába. Végül Deák Gábor, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület képviselője szólt, aki a botlatókövek jelentőségére és üzenetére hívta a figyelmet. Magyarországon ezidág közel 500-at, Európában több mint 50 ezret helyeztek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában