Több mint száz év művelődéstörténete

2022.10.25. 13:00

Az első fürdőegyesülettől napjainkig mutatják be Gyenesdiás értékeit

Bemutatták Gyenesdiás monográfiájának kilencedik kötetét, amely a település művelődéstörténetét dolgozza fel, több mint 600 oldalon. A telt házas esten a település kulturális csoportjai léptek fel.

Péter B. Árpád

E kötettel erősödhet a helyi identitás. A bemutató előtt (b-j) Gál Lajos, Hársfalvi György és Hársfalvi Ákos

Fotó: Péter B. Árpád

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere azt mondta lapunknak, a nyugat-balatoni nagyközségben értékként kezelik a hagyományőrzést és a múlt kutatását. A monográfiasorozat első kötete 2007-ben jelent meg, s azóta feldolgozták például a település históriáját, természetrajzát, iskola-, vallás- és sporttörténetét is. A művelődésről szóló vaskos kötet Hársfalvi György és Hársfalvi Ákos hároméves kutató- és alkotómunkájának eredménye.

– Nagyon fontos, hogy őrizzük a múltunkat, kultúránkat, hitvallásunkat s az identitásunkat, és nagyon büszkék vagyunk eleinkre, hogy ennyi értéket hagytak ránk – fogalmazott Gál Lajos. – Büszkék vagyunk a jelen kultúrcsoportjaira is, és mindenki jó gyakorlatot, példát tud mutatni az utókor számára, hogy miért fontos a kultúrát őrizni s ezzel együtt megtartani identitásunkat.

Hársfalvi György, a gyenesdiási kulturális intézmény nyugalmazott igazgatója elmondta: a kötet az első fürdőegyesület 1906-os megalakulásától dolgozza fel a nagyközség gazdag művelődéstörténetét.

– Innentől, 1906-tól kezdtem, s az első nagy egység a II. világháború végéig tart, természetesen kiegészítve az elit kultúrát a hagyományos közösségi művelődési lehetőségekkel – mutatta be a fényképekkel illusztrált vaskos kötetet a szerző. – A második rész a rendszerváltásig tart, főleg levéltári és sajtóanyagokra, illetve a helyi emlékezetre támaszkodva, a harmadik egység pedig máig fut, bemutatva a kulturális közösségeket, jelentősebb eseményeket.

Hársfalvi György hozzátette, korábban is érdekelte a helytörténet, ám sokáig „csak” gyűjtötte az anyagokat, most pedig rendszerezte azokat. Reméli, e kötettel erősödik a helyi identitás, és a gyenesdiásiak

büszkék lesznek arra, hogy a nagyközségben „milyen sok fontos ember mennyi jelentős dolgot vitt véghez”.

Gyenesdiás művelődési monográfiájához Hársfalvi Ákos televíziós szakember készített mozgóképes „mellékletet”, feldolgozva, bemutatva a nagyközég kulturális és közösségi eseményeit. Több mint 30 helyszínen, programon készültek felvételek, s az anyag összeállítása során a Keszthelyi Televízió archívumára is támaszkodhatott.

– Nagyon fontos alkotás, korlenyomat készült el – összegzett az alkotó –, hiszen mozgóképes dokumentumot készítettünk az utókornak. Most is értékesek ezek a felvételek, de pár évtized múlva még nagyobb jelentőségűek lesznek, hiszen láthatjuk, hogyan formálódnak a közösségek, s milyen programok, események voltak Gyenesdiáson.

A filmkockákon hangsúlyosan feltűnnek azok a helyi polgárok, akik a település kulturális eseményeinek mozgatórugói, szervezői voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában