Tisztelet a hősőknek

2022.10.07. 19:00

Lentiben is megemlékezést tartottak október 6-a alkalmából

Lentiben az aradi vértanúk tiszteletére tartott megemlékezésen Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet az Október 6-i Emlékparkban.

Korosa Titanilla

Horváth László polgármester mondott beszédet

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Mit is jelent nekünk október 6-a? – tette fel a kérdést beszédében. – Október 6-a azoknak a hősöknek a tisztelete, akik megértették a kor, a pillanat feladatát és vállalták a cselekvést. Október 6-a olyan magyar és más nemzetiségű férfiak halálának gyásza, akik a magyar függetlenség ügye mellett a világszabadság eszményéért is küzdöttek. Október 6-a mindenek felett a mártíroknak járó tisztelet kifejezője – mondta, majd megemlékezett a kivégzések áldozatairól. 

– A halálos ítéletek meghozói és végrehajtói úgy gondolták – folytatta –, hogy az embert el lehet pusztítani, ki lehet végezni, meg lehet alázni, és a népet el lehet nyomin, hallgatásra kényszeríteni. De mégis van valami, amin nem fog sem a kötél, sem a golyó. A szabadság szeretetéről van szó, ami egy népben él és szüntelenül munkál. Szabad akar lenni, elutasítja az elnyomást, ki akar törni a rákényszerített igából. A történelem igazolta is, hogy ez a harc nem volt hiábavaló, hiszen alig 20 év múltán a haza függetlensége 1867-ben, ha korlátokkal is, de megvalósult.

A Gönczi-gimnázium diákjainak műsora
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Műsort a Gönczi Ferenc Gimnázium tanulói adtak, majd koszorúzással zárult a megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában