„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon”

2022.10.06. 17:00

A Városháza előtt tartottak megemlékezést Hévízen

Papp Gábor: az aradi vértanúk derűs lélekkel s bátran néztek szembe a a halállal.

Péter B. Árpád

Papp Gábor: Az ember minden határon túl képes felülmúlni önmagát

Fotó: Péter B. Árpád

„Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom” – idézte Lázár Vilmost, az egyik aradi hőst megemlékező beszédében Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

A Városháza előtt tartott megemlékezésen a városvezető felidézte: a tábornokok 1849-ben büszkén álltak a bitófák alatt vagy a kivégzőosztag előtt. Hozzátette: valahányszor az utolsó óráikról olvasunk, elcsodálkozhatunk azon, milyen derűs lélekkel s bátran néztek szembe a szenvedéssel, a halállal.

A városvezető leszögezte: korunk hitevesztett vagy hitében gyenge átlagembere részvéttel átszőtt döbbent értetlenséggel áll a halált is vállalók hősies kitartása előtt.

– Az biztos – folytatta Papp Gábor –, hogy amíg lesznek mártírjai hiteknek, jó ügyeknek, addig az ő tanúságtételük azt bizonyítja, hogy rendkívüli helyzetekben az ember minden határon túl képes felülmúlni önmagát, a puszta ész és célszerűség világát. Tekintetét a horizonton túlra emelve igazolja: nincs nála csodálatosabb, a lélek és a szellem szavára még élete árán is hallgatni képes teremtmény a földön.

Az Illyés Gyula Általános Iskola diákjai műsorukban felelevenítették az aradi tizenhármak emlékét
 

A nemzeti gyásznapon az Illyés Gyula Általános Iskola diákjai – dalokkal s tánccal átszőtt – műsorukban felelevenítették az aradi tizenhármak emlékét s áldozatát, majd arcképük előtt nemzetiszínű mécseseket gyújtottak.

A résztvevők megkoszorúzták a szabadságharcok emlékművét, elöl középen Papp Gábor, mellette (balról) Lázár László és Gelencsér László, mögöttük Fisli István és dr. Tüske Róbert jegyző
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában