Beszédet Farkas Szilárd polgármester mondott

2022.10.23. 15:00

A magyar történelem egyik csodája – Ünnepi megemlékezés Letenyén

Vasárnap délelőtt, a városi könyvtár melletti parkban tartották az 1956-os forradalom és szabadságharc koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezését a dél-zalai városban. Beszédet Farkas Szilárd polgármester mondott.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Kiemelte: 1956 a magyar történelem egyik csodája volt, s szellemisége túlélte a megtorlás időszakát. A szónok felidézte a helyi eseményeket is, mely során kitért arra, hogy október 26-án bázakerettyei munkások szerveztek tüntetést a letenyei Kossuth-emlékműhöz, melyen mintegy 3-400 fő vett részt. Megemlékezett Felhalmi Ferenc iskolaigazgatóról, aki november 4-én, a reggeli szentmisét követően ugyancsak a Kossuth-emlékműnél mondott beszédet, ezért a szabadságharc bukása után hamarosan el is helyezték Letenyéről. Szintén szólt Somogyi Tiborról, az 1956-os események letenyei áldozatáról, akit a megtorló rezsim 1958. március 6-án, a születésnapján végeztetett ki a szabadságharcban vállalt szerepe miatt.  

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Az október 23-i forradalom üzenete a mai napig itt él közöttünk, annak ellenére, hogy az életüket a magyar szabadságért feláldozó hősöket jeltelen sírba, arccal föld felé fordítva, összekötözve temették el. A megfélemlítés és megtorlás nem volt képes legyőzni, sárba tiporni 1956 szellemiségét – mondta Farkas Szilárd, majd arról is beszélt, hogy történések megértéséhez ismernünk kell az előzményeket. A II. világháború utáni kommunista terror, a szovjet mintára működő államgépezet olyan rendszert működtetett, ahol mindenkinek meg kellett gondolnia, hogy kivel, miről beszél, mikor és mit mond, mert egy át nem gondolt mondat miatt éjszaka megjelent az a bizonyos fekete autó. A megfélemlített családok életet a beszolgáltatás, a padlássöprés és kitelepítés keserítette meg. Az emberek érezték, hogy lépni kell, mert ha nem teszik, teljesen elveszhet hazánk.

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában