Programkavalkád

2022.10.02. 15:00

750 éves Csonkahegyhát

Szombaton három programra is hivatalosak voltak Csonkahegyhát lakói és barátaik. Az őszi hagyományos szüreti felvonulás mellett megemlékeztek a település írásos említésének 750. évfordulójáról, valamint 5. alkalommal örülhettek annak, hogy a faluból elszármazottak eleget tettek a meghívásnak, s a sportpálya mellett felállított nagysátorban terített asztal mellett beszélgetve eleveníthették fel a közös emlékeket.

Arany Horváth Zsuzsa

Elszármazottak, vendéglátók és vendégek: Kőrösi Mária, Kustán Gyula polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Papp Istvánné Kőrösi Anna és Jónásné Kőrösi Ibolya. (A Kőrösiek heten voltak testvérek.) Fotó: Pezzetta Umberto

A község múltját, földrajzát Kustán Gyula polgármester idézte fel beszédében, kitérve a falu nevének eredetére is. (A közelben lévő csapott tetejű dombok láttán alakult ki az elődök szóhasználatában a név.) A község első ember visszaidézte a villamosítás idejét, az orvosi rendelők, a  gyógyszertár felépülését,  a járdák kialakítását.1983 decemberében adták át a 6 tantermes iskolát, 1994-ben új faluház épült. 1996-ban Zsiga Tibor alkotta meg a címert, benne a szoknyás haranglábbal, a három dombbal és a béke kék színével. 

Fotó: Pezzetta Umberto
 

Vigh László országgyűlési képviselő gratulált a falu lakóinak ahhoz, hogy Csonkahegyhát  dacolt a századok kihívásaival, hogy az itt lakók gyarapítják lakóhelyüket, a fiatalok számára a község vezetőinek munkája eredményeként vonzó a falusi élet. Ígérte, a politika mindent megtesz, hogy a falu továbbra is élhető legyen Magyarországon,  s hozzászólását Wass Albert egyik versével zárta. A kulturális műsorban operettslágerek hangzottak fel, retro táncprodukció és koncert szórakoztatta a jelen lévőket, az elszármazottak pedig emléklapot vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában