Vadgazdálkodás

2022.10.17. 14:00

A 21. trófeaszemléjét tartotta a Zalaerdő Zrt. Szentpéterföldén

Múlt pénteken 21. trófeaszemléjét tartotta a Zalaerdő Zrt. a helyi vadászháznál.

Korosa Titanilla

Az idei rendezvényt is nagy érdeklődés kísérte

Forrás: Zalaerdő Zrt.

A megjelenteket Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója, majd Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályának vezetője köszöntötte.

Rosta Gyula (j) és Kovács Ferenc köszöntötte a résztvevőket         Forrás: Zalaerdő Zrt.

A főosztályvezető arról beszélt, hogy az idei szezon kezdetén a vadászati szakma, a vadászati ágazat különböző szervezeteinek vezetői borúlátóak voltak a háborús helyzet, az infláció, a magas mezőgazdasági termény- és üzemanyagárak miatt. Mindez abba az irányba mutatott, hogyha ebben az évben is hasonló mértékű vadkár keletkezik, mint a korábbi években, az megrendítheti a hazai vadgazdálkodási rendszert. Emiatt a szakma képviselői közösen kezdtek el gondolkodni arról, hogyan lehetne csökkenteni a vadkár mértékét. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az országot sújtó aszálykár elnyomta a vadkárt, és időközben a mezőgazdasági terményárak konszolidálódtak, de nem szabad hátradőlni. Az idei év lehetőség arra, hogy a szakma tegyen a magyar vadgazdálkodásért, a magyar vadállományért. Az elmúlt évtizedekben megszerzett hírnév megtartása mellett a vadállomány-szabályozás fókuszában nem a mennyiségnek, hanem a minőségnek kell állnia, és minden vadászatra jogosultnak erre kell törekednie.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Ezután Rosta Gyula vezérigazgató ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 195 gímbika esett 2022 szeptemberében, ezek közül 116-ot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 26, mellettük 69 ezüst- és 61 bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 39. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,62 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,4 kilogramm. A szemlén 6 darab 11 kg feletti trófeát, illetve 3 darab 12 kg és 1 darab 14 kg felettit láthattak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában