Regeneráló, szivattyú, vasúti töltőállomás a MOGIM-ban

2022.09.24. 06:50

Újabb ipartörténeti érdekességekkel gyarapodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Újabb ipartörténeti érdekességekkel gyarapodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, a berendezéseket pénteken mutatták be.

Arany Gábor

A képen a regeneráló előtt Eichinger Attila, Péterfalvi Ferenc, dr. Szabó György

Fotó: Arany Gábor

Mint Eichinger Attila múzeumigazgató bevezetőjében megemlítette, a járvány miatt éveket késett a berendezések telepítése. Ezek közül az egyik feladata egykor a földgázszállításban használt vegyszer, a glikol regenerálása volt. Az Egyesült Államokban gyártott berendezésről dr. Szabó György, a MOL volt vezérigazgatója, a TDE-ITS Kft. jelenlegi ügyvezetője tartott rövid ismertetőt. A másik múzeumi újdonság aktív éveiben az Adria-kőolajvezetéknél szolgált nyomásfokozó szivattyúként, összesen három ilyet alkalmaztak.  Bemutatásakor Péterfalvi Ferenc, a MOL logisztikai szervezet csővezetéki vezetője azt is elmondta, hogy az Adriát megépítése után nagyon sok évig egyáltalán nem használták. Az ennél is régebbi időkbe vezet vissza az a vasúti tartálykocsi-töltőállomás, amely egykor a Csepel-szigeten a petróleumkikötőben szolgált, ez a harmadik múzeumi újdonság.

Eichinger Attila beszélt arról is, hogy jövő évre tervezik a MOL elődjét jelentő, 1948-ban létrehozott ÁFORT (később ÁFOR) történetét bemutató kiállítás megnyitását. A múzeum előreláthatólag október végéig fogadja a látogatókat.

 
 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában