Programajánló

2022.09.23. 08:30

Szőlőhegyi piknik, ludvércjárás és folkfesztivál is vár a hétvégén Zalában

Ha még nincs programja hétvégére, adunk jó pár tippet.

ZH

Pásztorhagyományok napja és pásztorfaragók találkozója szórakoztat vasárnap délután Zalaegerszegen, a gébárti alkotóháznál. Képünk egy korábbi hasonló rendezvényen készült Fotó: ZH-Archívum

Családi piknik

Zalaegerszegen családi pikniket rendeznek szombaton a Vizslaparkban. A program 10 órakor kezdődik, elsőként body art és piknik lesz Horváth Petrával. A Hello­wood pavilont 11 órakor adják át. A délután ötig tartó programban lesznek ­óriás mesefigurák, óriásbuborék-show, mesehátteres fotózás, logikai és ügyességi játékok, légvárak, fajátékok, kézműves játszóház, honvédségi fegyverbemutató és arcfestés is.

Pásztorhagyományok napja

Zalaegerszegen a Gébárti  Regionális Népi Kézműves Alkotóháznál tartják vasárnap délután egy órától a 14. pásztorhagyományok napját, pásztorfaragók találkozóját. Kézműves játszóház, mesterségek bemutatója, színpadi műsorok,  kiállítások várják az érdeklődőket a 18 óráig tartó rendezvényen.

Programok a szőlőhegyen

Dötkön pénteken kezdődik a szőlőhegyi piknik. A Noé borháznál 15 órától várják a vendégeket a finom étkek, teli kupák, a dalos jókedv. Lesz kenyér- és malacsütés kemencében. Szombaton reggel 8 órakor indul a szőlőhegyi piknik túra,  amin regisztráció után lehet részt venni. Délután fél háromkor a Noé borháznál idézik fel a boldog békeidőket, a 18-19. század fordulójának hangulatát. Lovas carousselt mutat be a Gyűrűsi Ménes, fellép a Magyarhang Népzenei és a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, valamint Bozi, a dötki krónikás, illetve a Dobronaki Nótázók és a citeravirtuózok.

Őszi vigasságok

Nagypáliban szombaton tartják az őszi vigasságokat. Az offroad-verseny 9 órakor regisztrációval kezdődik, míg a Szuper Kupa időmérő futamát 10.30-tól láthatják az érdeklődők. A település utcáit bejáró szüreti felvonulás 14 órakor indul. A Szuper Kupa díjait 16 órakor osztják ki, majd pedig kulturális műsor következik tánccsoportok, zenekarok felléptével. A napot látványos vízi tűzijáték zárja.

Búcsúra várják a zarándokokat
Vasárnap Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsúra várják a zarándokokat Búcsúszentlászlóra. 9 órától Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató misézik, 11 órától pedig dr. Takáts István érseki általános helynök tart ünnepi szentmisét, utóbbit közvetíti a Mária Rádió is. Közreműködik a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. 

Tündérrózsa FolkFeszt

Ma és holnap hívogatja az érdeklődőket a Rákóczi utcába (eső esetén az átriumba) a Tündérrózsa FolkFeszt Hévízen, mindkét napon 15 órától.  Pénteken és szombaton is felvonulással kezdődik a program, majd különféle zenés és táncos színpadi előadások várják a vendégeket. A szünetekben mindkét napon néptáncos divatbemutatót tartanak.

Véradás

„Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék!” mottóval immár második alkalommal hívják a segítő szándékú polgárokat az ország hét helyszínén ma 11 és 18 óra között. Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában várja a mentőhelikopter a véradókat.

Villanyautósok találkozója

Az előttünk álló hétvégén, szombaton és vasárnap rendezik a Villanyautósok Keszthelyi Találkozóját, immáron 5. alkalommal. A program során a város több helyszínén bárki megismerkedhet e korszerű szerkezetekkel, sőt, akár ki is próbálhat néhány modellt.

Kultúrházak éjjel-nappal

Pénteken és szombaton a keszthelyi Balaton Színház is várja az érdeklődőket a Kultúrházak éjjel-nappal országos sorozathoz kapcsolódva. Pénteken 19 órától az Ádám és Éva című egyszemélyes vígjátékot láthatják az érdeklődők, szombaton 17 órától pedig előbb a Gémkapocs társasjáték klub foglalkozása, majd 18 órától, Sodrásban címmel, a t’ars keresztény képzőművészeti műhely kiállítása várja a vendégeket.

Csoportos kiállítás

Petőfi Sándor közelgő 200. születésnapja alkalmából rendezi meg tematikus őszi csoportos kiállítását a gyenesdiási József Attila Művelődi Ház. A pénteken 18 órakor a községházán nyíló képzőművészeti tárlat alkotásaiban közös, hogy valamennyit Petőfi versei ihlették. Góth Imre alpolgármester megnyitó szavai után az érdeklődők meghallgathatják dr. Lukács Gábor egyetemi docens előadását a költő és Szendrey Júlia kapcsolatáról.

Búcsú és sütivásár

Szent-Mihály napi búcsút és sütivásárt rendeznek szombaton 14 órától Balatongyörökön, a strand előtti téren. A jótékonysági vásár bevételét az óvoda kapja. A programban szerepel a PTE Brass rézfúvós koncertje is.

Könyvbemutató

Pénteken a városi könyvtár olvasótermében 18 órai kezdettel mutatja be Hiányzó történetek című első regényét a helyi kötődésű, Budapesten élő Kovács Krisztián. A rendezvényen köszöntőt mond Horváth László, a város polgármestere, a szerzővel Dányi József beszélget.  

Szentgyörgyvölgyi napok

Szombaton és vasárnap tartják a Szentgyörgyvölgyi napok elnevezésű rendezvényt a településen. Szombaton 9 órakor lesz a gulyásfőző- és Aranykanál főzőverseny megnyitója, az eredményhirdetésre 15 órakor kerül sor, utána tombolasorsolás, majd 16 órakor Szentgyörgyvölgy-Rédics bajnoki futballmérkőzés kezdődik a sportpályán. Emellett kreatív- és társasjáték sarok, valamint off-road-taxis is várja az érdeklődőket. Vasárnap 14 órától folytatódik a program, először Kovács Kata érkezik interaktív gyermekműsorral, 15 órakor Jurina Bea és Szilinyi Arnold énekel operett- és retróslágereket, utánuk Gubinecz Ákos népdalénekes műsora következik. 16.15-kor lépnek színpadra a Nemesnépi Függönyt Fel Gyerekszínjátszók. A nap folyamán lesz még ugrálóvár, körhinta, vásárosok, büfé, arcfestés és csalási fotózás.

Szüreti felvonulás

Szombaton Nován tartanak szüreti felvonulást 14 órától, este pedig jótékonysági szüreti bált a kultúrházban.

Tornyiszentmiklóson is szombaton lesz szüreti felvonulás. A felvonuló járművek díszítése 9 órakor kezdődik a művelődési háznál, majd 14 órakor indul a menet. A program közös estebéddel zárul.

A szív világnapján

Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központ elől indul pénteken 9 órakor az a közös séta, amit a szív világnapja apropóján szervez figyelemfelkeltő jelleggel a helyi Szívbetegekért Egyesület.

Vidéki örökség háza

Tótszentmártonban, a Kálmán-szőlőhegyen pénteken adják át azt a vidéki örökség háza elnevezésű borvidéki ökopontépületet, amit pályázati támogatásból alakítottak ki. A program 14.15-kor kezdődik a köszöntőkkel és megnyitóbeszédekkel.  

Kiállítások

Nagykanizsán, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban pénteken 16.30-kor Síkba zárt terek címmel Bors Gyöngyi és Gasztonyi Kálmán festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás. Köszöntőt Balogh László polgármester és Gábris Jácint, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke mond, a tárlatot Gyanó Szilvia muzeológus mutatja be. A Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában Jelenségek címmel ugyancsak pénteken, 17.30-kor Gécseg András képző- és Györei Roland szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás. Ez utóbbi tárlatot Lehota M. János esztéta nyitja meg. Lendván, a zsinagógában pénteken 17 órakor az Európai Zsidó Kultúra Napjai apropóján Tűztekercsek címmel Dan Reisinger alkotásaiból nyílik képzőművészeti kiállítás.

Hadtörténelmi esték

Nagykanizsán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban pénteken 18 órakor folytatódik a Hadtörténelmi esték előadássorozat. Ezúttal dr. Cseh Valentin, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum történész-muzeológusa beszél a zalai olajmezők második világháborúban betöltött szerepéről.

Szabadegyetemi előadás

Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban pénteken 18 órakor A lélek magyar formái címmel tartják a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem következő rendezvényét, Papp Gábor művészettörténész könyvbemutatóját. Az esten a szerző mellett Szántai Lajos művelődéskutató, Miklósvölgyi János festőművész és Németh Ferenc zenetanár működik közre.  

Koncertek

Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban szombaton 18 órától a közelmúltban elhunyt gitáros, Ribarics Tamás tiszteletére szerveznek emlékestet. A koncerten a Charon, a Nyírfa Terror, a Detonátor és a The Innocents lép fel. Egerváron, a várkastély fedett udvarán pénteken este három zenekar ad koncertet. 18.15-kor a szombathelyi Red Rockets kezd, őket 20 órától az Ossian követi, majd 22-től a Leander Kills zenél. Lendván, a Bánffy Központban pénteken 19 órától a Szűts István, Zsapka Attila, Sipos Dávid és Vadkerti Imre összeállítású Remény formáció mutatja be programját.

Faluszépítő nap

Muratákán szombaton tartják a harmadik faluszépítő napot. Az önkéntes munkálatok nyolc órakor kezdődnek.  

Ludvércjárás

Valkonyán szombaton rendezik meg a XI. Ludvércjárás elnevezésű egész napos programot, amely 10 órakor főzőversennyel indul. 14 órától Kovács Géza bábjátékos tart előadást, 14.30-tól gasztronómiai bemutatót tartanak, de közben lesz ludvérctojáshajító-bajnokság, illetve kézműves foglalkozás és helyi termékek vására is. 19 órakor kezdődik a ludvércűzés, vagyis az erdei lámpás felvonulás, amit zenés program követ.

Gyermektáncház

Lendván, a Bánffy Központban szombaton 10 órától gyermekek számára tartanak táncházat. A zenei aláfestést a Csádé népzenei együttes biztosítja, az oktató Lipusz András lesz.

Szüreti mulatságok

Keménfán szombaton tartják a szüreti rendezvényt, mely 12 órakor főzőversennyel indul. A szüreti felvonulás 15 órakor kezdődik, ezt kulturális műsor követi, amely nyitányaként Vigh László, a térség országgyűlési képviselője mond köszöntőt. Garaboncon ugyancsak szombaton rendezik meg a szüreti vigadalmat, az érdeklődőket 14.15-re az általános iskola épülete elé várják, onnan indul a felvonulás. A résztvevőket ezt követően meg is vendégelik, majd 18 órától élőzenés programmal folytatódik a rendezvény.  

Őszi forgatag

Tófejen, a közösségi ház melletti területen szombaton 13 órától rendezik meg a község Őszi forgatag elnevezésű nagyszabású rendezvényét, amely során a helyi civil szervezetek is bemutatkoznak. Lesz továbbá helyi termékek kóstolóval egybekötött mustrája, népművészeti kirakodóvásár, íjászat és kovácsbemutató, illetve kulturális programok is várják az érdeklődőket.  

Őszköszöntő családi nap

Pusztaszentlászlón, a tó melletti szabadidőközpontban szombaton 13 órától tartják az őszköszöntő családi napot. A programban népi gyermekjátékok, kézműves foglalkozások, tó körüli kincskereső játék, sütőtöklekvár-főzés és -kóstolás, bográcsozás, tábortűz melletti szalonnasütés és sportolási lehetőség is szerepel.  

Dalostalálkozó

Bajcsán, a művelődési házban szombaton 14 órától a Rezedák Hagyományőrző Dalkör tartja dalostalálkozóját.

Falunapok

Gelsén, a Weöres Sándor Általános Iskola udvarán tartják szombaton a település falunapját. A programok 10 órakor családi vetélkedővel, sportversenyekkel és főzőversennyel indulnak. Az ünnepélyes megnyitó 14 órakor kezdődik, ezt kulturális programok, kiállítások és játszóház követi. 19.30-kor tűzzsonglőr-show várja az érdeklődőket, 20 órától a Lorenzo együttes ad koncertet.    

Hahóton, az IKSZT udvarán szombaton tartanak falunapi rendezvényt, amely 15.30-kor az ünnepélyes megnyitóval kezdődik. Ezt kulturális műsor és motorosbemutató követi. 21 órakor tűzijáték is lesz a településen, az esti fellépők között pedig a Desperado együttest is láthatjuk.

Gyülekezeti családi nap

Surdon, az evangélikus templomnál szombaton 16 órától gyülekezeti családi napot rendeznek.

Kultúr-Szüret

Zalalövőn, a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban szombaton tartják a Kultúr-Szüret elnevezésű rendezvényt, amely 16.30-kor Petőfi-versek előadásával kezdődik, majd helyi művészeti csoportok és szólisták lépnek színpadra. 18 órakor Nagy Kálmán festőművész képeiből nyílik kiállítás, majd a Világjárók Klubja újabb előadásaként Dóráné Mészáros Anikó tart beszámolót albániai útjáról.

Színjátszó bemutató

Zalalövőn, a tájháznál vasárnap 14.30-tól az Alibánfai Ripacsok társulata két bemutatóval is várja az érdeklődő közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában