Találkozó

2022.09.27. 15:00

Partnerkapcsolati viszonyt alakított ki Zalaháshágy a horvátországi Sepsével

Második alkalommal találkozott hivatalosan a horvátországi Sepse vezetőségével a zalaháshágyi önkormányzat. A zalai községben az elmúlt hét végén fogadták a szerb-horvát-magyar hármashatár közvetlen szomszédságában fekvő falu kilenc fős delegációját.

Gyuricza Ferenc

Horváth Gyula (balról) és Sipos Zoltán a sepseiek által Zalaháshágynak ajándékozott festménnyel

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A két település közti találkozót már hónapokkal ezelőtt kezdeményezte Zalaháshágy önkormányzata. Horváth Gyula polgármester lapunknak elmondta, szerették volna nemzetközi kapcsolatrendszerüket bővíteni, ehhez kerestek partnert, amit a közigazgatásilag a hercegszöllösi járáshoz tartozó Sepsében találtak meg. A zalaháshágyiak idén júniusban jártak először a horvátországi magyar településen, ezt a látogatást viszonozták most a sepseiek.

– A partneri viszony kialakításához a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságától nyertünk pályázati támogatást – tette hozzá Horváth Gyula. – Ennek köszönhetően tudtuk sepsei barátainkat most vendégül látni. Sajnos, hivatalos testvértelepülési viszony kialakításáról egyelőre nem beszélhetünk, hiszen Horvátországban más a közigazgatási rendszer, de szándéknyilatkozatban rögzítettük együttműködési elképzeléseinket. 

Sepse mintegy 280 fős kisközség, szinte teljes egészében magyar nemzetiségű lakossággal. Zömében református közösség, a katolikus hívek aránya alig húsz százalékot tesz ki. A Zalaháshágyra látogató küldöttség vezetője Sipos Zoltán, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke volt. A két napos találkozó során nemcsak a házigazda Zalaháshággyal ismerkedtek a sepsei vendégek, de jártak Őriszentpéteren, megtekintették Szalafő-Pityerszeren az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által fenntartott népi műemlékegyüttest, továbbá Zalacsében azt a Székely Vándor kiállítást, amely egy erdélyi néprajzi gyűjteményből származik. Vasárnap közös ebéden vettek részt vendéglátóikkal, ahol Sipos Zoltán a sepsei református templomot ábrázoló festménnyel ajándékozta meg a zalaháshágyi önkormányzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában