Harmadik alkalommal

2022.09.25. 10:00

Önkéntes faluszépítő napot rendeztek Murarátkán

Harmadik alkalommal rendezte meg faluszépítő napját a dél-zalai település. Szombaton többek között azokon a közterületeken dolgoztak, ahol több munkáskézre volt szükség.

Gyuricza Ferenc

Imre László (balról) és Gazdag Pál a komposztáló terület kerítéséhez készíti elő az oszlophelyeket

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Ezek közé tartozik az a Zrínyi Miklós utcai önkormányzati ingatlan is, ahol zöldhulladék lerakót, illetve komposztálót alakítanak ki. Gyergyák Zoltán polgármester lapunknak elmondta: a területet körbe kell keríteni, hiszen így tudják megakadályozni, hogy általános szemétlerakóvá váljon.  

– Már korábban is szándékunkban állt egy olyan terület kijelölése, ahol a lakosság elhelyezheti a nyári fűnyírások, a kertgondozások során keletkezett zöldhulladékot – foglalta össze Gyergyák Zoltán. – Az ily’ módon összegyűlt kerti nyesedéket komposztálni, s ezáltal hasznosítani szeretnénk. A telek körbe kerítését is szerettük volna önerőből megoldani, többek között ehhez kértük a lakosság segítségét.  

A faluszépítő napon mintegy harminc fő vett rész. A polgármester elmondta, az önkéntes munkának köszönhetően számos fontos feladatot el tudtak végezni. A komposztáló mellett a néhány hete átadott kerékpáros pihenőhely területét is körbekerítették, rendbe tették továbbá a temetőben lévő elhagyott sírokat és azok környezetét, fűkaszálást végeztek a település közterületein, kitakarították az autóbuszmegállók környékét, illetve megkapálták a virágágyásokat is.

– A munkavégzéshez szükséges eszközöket, gépeket, üzemanyagot, valamint takarításhoz szükséges tisztitószereket, továbbá az egyéb alapanyagokat zömében az önkormányzat biztosította, de voltak olyan lakosok is, akik hozták a saját gépeiket – tette még hozzá Gyergyák Zoltán. – Felajánlottuk azt is, hogy amennyiben a településen élő idős korú lakosok közül valaki segítséget kérne a saját udvara rendbetételére, azt szintén elvégezzük a faluszépítő nap keretében. Ilyen kéréssel azonban senki sem fordult hozzánk.  

A faluszépítő nap résztvevőit az önkormányzat a munkálatok befejezését követően vendégül látta, ahol a polgármester mellett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is megköszönte az önként vállalt munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában