„Legyetek az egyházmegye különleges kincsestára”

2022.09.22. 18:00

Nyugdíjas zarándoklatot tartottak a szombathelyi székesegyházban

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal, a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Irodájának szervezésében nyugdíjas zarándokok töltötték meg múlt vasárnap a Sarlós Boldogasszony-székesegyházat, számolt be róla a martinus.hu.

Varga Lívia

Székely János (j), Kürnyek Róbert, Márfi Gyula és Császár István a szentmisén Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

A híveket Kürnyek Róbert pasztorális helynök, a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában működő Szent Kereszt templomigazgatóság vezetője köszöntötte, majd Márfi Gyula érsek előadásával folytatódott a zarándoklat. Érsek atya az ószövetségi ember hitéről beszélt, s arra is rávilágított: az idős emberek feladata, hogy fényt hagyjanak maguk után.

Ezt követően fakultatív programok várták a résztvevőket, lehetett vezetett szentségimádáson részt venni a Madonna-kápolnában, vagy imaösvényt bejárni a székesegyház mellékoltárainál, s a zarándokok megismerhették Teresa de Jesús életét, aki az idősek, nyugdíjasok védőszentje. A szentmise előtt, ráhangolódásként pedig Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató vezetésével közös éneklésre is lehetőség nyílt.

Megtöltötték a zarándokok a székesegyházat Fotó: Szombathelyi Egyházmegye
 

A szentmisét Székely János megyés püspök mutatta be Márfi Gyulával, Kürnyek Róberttel és Császár István püspöki helynökkel, plébánossal együtt. Székely János szentbeszédében az idős­korról beszélt. Leszögezte: az időseknek valódi tiszteletre és szeretetre van szüksége, nem fölöslegesek, hatalmas kincset hordoznak. Az idősek, hangsúlyozta a püspök, „az egyházmegye, a család, a világ kincsei, feladatuk, hogy szeretetet, szelídséget, békét, hitet sugározzanak, hiszen azok a tettek nagyok, amiket szeretettel teszünk”.

Kürnyek Róbert köszöntötte a zarándokokat Fotó: Szombathelyi Egyházmegye
 

– Legyen az arcotok ragyogó, olyan emberek legyetek, akik egy életen át Istent nézték. Legyetek az egyházmegye különleges kincsestára, aranyfedezete, imádságos háttere – tanácsolta útravalóul a zarándokoknak a püspök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában