Egymillió forintos fődíj

2022.09.29. 19:00

Másodszor nyerték meg a Határtalanul országos vetélkedőt a Kölcsey diákjai

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul! középiskolai vetélkedősorozata egymillió forintos fődíját két egymást követő tanévben is elnyerte a megyeszékhelyi Kölcsey Ferenc Gimnázium Kuba Viktória osztályfőnök vezette 11. K osztálya. Csütörtökön reggel sajtótájékoztatón számolt be a sikerről Makovecz Tamás igazgató, valami az osztály nevében Barkaszi Anna és Szabó Lóránt tanuló.

Arany Horváth Zsuzsa

A 11.K diákjai telefonjukon a noszvaji tábor képeivel, a kép jobb szélén Barkaszi Anna, Szabó Lóránt, mögöttük Makovecz Tamás igazgató, középen fekete felsőben Kuba Viktória osztályfőnök

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az évek óta zajló Határtalanul kirándulásokban és a vetélkedőben 150-160 ezer honi és határon túli diák vesz részt. A három körös kvízkérdések a 2020/2021-es fordulóban Erdély, Felvidék, Muravidék, Partium, Kárpátalja, Őrvidék, Vajdaság és Magyarország földrajzával, irodalmával és történelmével, valamint II. Rákóczi Ferenc életével voltak kapcsolatosak, akkor online konferencián kellett számot adniuk a tudásukról. (A vetélkedőkről Anna a gimnázium évkönyvében is beszámolt.) A döntőbe jutás után háromperces kisfilmet forgattak az osztályukról Kondákor Miklós, az iskola volt diákja segítségével. Az egymillió forint osztálypénzhez meghívó társult az augusztusban tartandó Honfoglaló táborba Noszvajra, ahol rengeteg élményt szereztek a zalaegerszegi középiskolások.

A diákok a táborban
Forrás: ZH

Folytatásként 2021 januárjában levelet kaptak arról, hogy címvédőként ismét részt vehetnek a pályázaton, elindulva pedig dupláztak és a 2021/2022 Határtalanul Középiskolai Vetélkedőt is megnyerték, a második helyen a budapesti Fazekas-gimnázium és a beregszászi Bethlen-középiskola végzett.

Szabó Lóránt tanuló a sajtótájékoztatón az augusztusi noszvaji tábor közösségkovácsoló erejét emelte ki, ő maga azóta is tartja a kapcsolatot a határon innen és túl élő táborozókkal. Mint mondta, megismerhették egymás életét, terveit, az adott ország viszonyait, képet kaptak arról, hogy a határon túli fiatalok miképp őrzik magyar anyanyelvüket.

 

A diákok Kuba Viktória (aki akadémiai kitüntetést is kapott tevékenységéért 2022 tavaszán) segítsége mellett Király-Horváth Hajnalka tanárnő és Csuha Máté tanár támogatását is megköszönték. Makovecz Tamás igazgató pedig elismerését fejezte ki azért, hogy a város és az iskola hírnevét is öregbítették a vetélkedőt kétszer is megnyerő diákok.

 

Barkaszi Anna beszámolói a Határtalanul! programról:

Győzelem – Határtalanul!

2020 decemberében az interneten böngészve különös dologra lettem figyelmes. „A Nemzetpolitikai Államtitkárság Határtalanul! 2020/21 középiskolai vetélkedősorozata első fordulója kitölthető” – hirdette az oldal. Korábban már hallottunk a Határtalanul! programról, de valahogy sohasem került szóba, hogy éljünk a projekt nyújtotta lehetőségekkel. Ezen valahogy mégis megakadt a szemem: ugyanis a fődíj egymillió forint osztálypénz volt.

A határidő szűk volt, így szinte rögtön nekifutottunk a fordulóhoz tartozó kvíz kitöltésének. 20 kérdésből többszöri próbálkozásra sikerült 19 helyes választ adnunk, de ezért a pontszámért máris sokat kellett szenvednünk. A kérdések Erdély, Felvidék, Muravidék, Partium, Kárpátalja, Őrvidék, Vajdaság és Magyarország földrajzával, irodalmával és történelmével, valamint II. Rákóczi Ferenc életével voltak kapcsolatosak. A kérdéseket pedig egy algoritmus generálta, így nagyon kicsi esélyünk volt arra, hogy egy-egy kérdés ismétlődjön, és így megkönnyítse a dolgunkat. Persze valahol mindenki sejtette, hogy egymilliót nem adnak könnyen a verseny szervezői, és ez így van rendjén. Minden induló csapat legjobb eredményét számították be, így mi a 19 pontunkkal jutottunk tovább a középdöntőbe, ahol újabb megmérettetés várt ránk.

Egy online konferencián kellett számot adnunk tudásunkról. A vírushelyzet miatt nem mehettünk be az iskolába, így kisebb csoportokban voltunk az osztálytársainknál. Amikor a forduló elkezdődött, éreztem, hogy az osztály egy közösségként van jelen, és valamilyen megmagyarázhatalan okból a győztesek érzése is motoszkált bennem. Most nem arról beszélek, amikor a kezedben fogod a kupát, hanem arról, amikor annyira szerencsésnek érzed magad, hogy ilyen csodálatos osztályod van, akik melletted állnak. Akkor, ott, az osztályfőnök nappalijában dőlt el a továbbjutásunk. Egy kérdést sajnos elhibáztunk, viszont volt egy olyan, amit addig egyedül a mi csapatunk tudott helyesen megválaszolni. A kérdés és a lehetséges válaszok így hangzott: „Melyik a népi neve a gyermekláncfűnek? Pitypang, kutyatej, kákics.” A válasz… mindhárom. A bravúros megfejtésünkért végül egy mentőkérdést is kaptunk a szervezőktől. Döntenünk kellett, hogy elfogadjuk a plusz feladványt vagy megelégszünk az addigi eredménnyel. Amennyiben jól felelünk, akkor maximum pontot kapunk, viszont ha elrontjuk, akkor kiestünk a középdöntőből, és vége az álmainknak. Esélyeink mérlegelése után a kérdés bevállalása mellett döntöttünk, és első csapatként 20 ponttal zártuk a megmérettetést.

A szívünk mélyén tudtuk, hogy bekerülünk a döntőbe, de mégis mindenki várt az emailre, amiben ez tisztázódott is. Bejutottunk! Mindeközben lehetőségünk lett volna az Európa-bajnokság Magyarország-Franciaország labdarúgó mérkőzésére kiutazni a pályázat keretein belül. A sorsolásba sajnos nem kerültünk be, de ez nem vette el a kedvünket. Nem ülhettünk ölbe tett kézzel, hiszen ezzel még nem zárultak le a feladataink, mert egy háromperces kisfilmet kellett forgatnunk az osztályunkról és a minket összetartó kötelékekről. Már jócskán nyári szünet volt ekkor, és 35 ember napirendjét összeegyeztetni bonyolult dolog. Narrációt írtunk, és két napon keresztül forgattunk hozzá videóanyagot Kondákor Miklós (iskolánk volt diákja) segítségével.

Június 30-án délután 14:00-kor elkezdődött a döntő. A vírushelyzet javulása miatt ezen már az iskolában vehettünk részt. A Határtalanul! program szervezői élő közvetítést tartottak, és az ő irányításukkal kellett három tesztet kitöltenünk. Mindhárom esetben mindössze 20 percünk volt válaszolni 30 kérdésre, és nagyon jól tudtuk, mi múlik a most nyújtott teljesítményünkön. Az első kör végén még másodikak voltunk, a második és a harmadik kör végén viszont már első helyen álltunk. A sorsunkról így a bemutatkozó videónk döntött, és végül a Határtalanul! középiskolai vetélkedőjének nagydöntőjén első helyezést értünk el. Nyereményünk így egymillió forint osztálypénz, meghívó az augusztusban tartandó Honfoglaló táborba Noszvajra, és rengeteg élmény, amit együtt töltöttünk a várakozás pillanataiban és a fordulók kitöltésekor.

Ezt az eredményt egyedül nem sikerült volna elérnünk, ha nincsen ilyen figyelmes és áldozatkész osztályközösségünk, és nincsenek ilyen csodálatos és kitartó tanáraink, mint Kuba Viktória osztályfőnökünk, Király-Horváth Hajnalka tanárnő és Csuha Máté tanár úr, akik nem hagyják szétesni az osztályt, és mindig mosolyogva hallgatják az ötleteinket és terveinket is.

Barkaszi Anna 9.K

Hasonlóan kezdődött, ugyanúgy végződött – Határtalanul!

Osztályunk, a 10.K újra megkísérelte a lehetetlent: tavaly ilyenkor még nem is gondoltuk volna, hogy idén is óriási sikert aratunk a Határtalanul! Középiskolai Vetélkedőben.

2021 januárjában hosszú várakozás után ismét levelet kaptunk a Nemzetpolitikai Államtitkárság középiskolásoknak szánt vetélkedőjéről. Az osztályközösségünk a jó hír hallatán, hogy címvédőként is részt vehetünk a pályázaton, szinte egy emberként esett neki az újabb teszteknek, az egész magyarság történelmével, földrajzával, irodalmával és néprajzával kapcsolatban. A kezdeti nehézségek során húszból húsz pontos feladatsorral jutottunk tovább a középdöntőbe.

Itt már régi jó ismerősként köszöntöttek minket a szervezők, és a közös nyári visszaemlékezés után el is kezdtük a kérdések megválaszolását. Ugyanazt a várakkal kapcsolatos kérdést hibáztuk el, mint tavaly, viszont a többi kérdésre újfent hibátlanul válaszoltunk. Ezzel egy mentőkérdésre szereztünk lehetőséget, és végül az első húsz pontos csapatként biztos bejutást kaptunk a nagydöntőbe. Ennek persze eszméletlenül örültünk, hiszen meg sem fordult a fejünkben, hogy újra ilyen messzire juthatunk, de ez még inkább összekovácsolta az osztályunkat.

A döntőre egy meleg júniusi szerdán került sor, budapesti idő szerint 14 órakor. Matekos osztályként a verseny kezdete előtt komoly matematikai számításokba bocsátkoztunk, de nagy szerencsénkre Kuba Viktória osztályfőnökünk remekül koordinálta az osztályunkat, Csuha Máté tanár úr pedig mindenben segítségünkre volt. Külön meg szeretnénk köszönni a támogatást Gyalogvlog Zolinak, aki szembeszállt a gonosz budapesti gimnazistákkal is :).

A kérdőívek kitöltése során többször ütköztünk problémába, de kisegítettük egymást, így az első forduló végén még másodikként, a második és a harmadik forduló végén pedig elsőként állhatott a tabellán szeretett iskolánk neve. A negyedik fordulóban már nem tudtuk az eszünket használni, hiszen az előre elkészített kisfilmünk döntött a sorsunkról.

Hosszú, de még annál is hosszabbnak tűnő várakozás után végre elkövetkezett az eredményhirdetés ideje. Bevallom nektek: elsőre azt hittem, káprázik a szemem. A legmerészebb álmaimban sem tudtam volna elképzelni, hogy duplázunk, és a 2021/2022 Határtalanul Középiskolai Vetélkedőn újra elnyerjük az első helyet. Teljes sokkban indultam el hazafelé, és egy napig csak egy szót ismételgettem: nyertünk.

Jutalmunk egy millió forint szabadon felhasználható osztálypénz, és egy újabb kirándulás Noszvajra, az augusztus végén megrendezésre kerülő Honfoglaló táborba. Ami pedig a legfontosabb: olyan élmények, amit soha nem fogunk elfelejteni, olyan emberekkel, akik minden nap velünk vannak, és mi feltétel nélkül szeretjük őket: mert az osztályunk a második családunk.

Barkaszi Anna 10.K

Kuba Viktória tanárnő díjat kapott közösségépítő munkájáért

2022-ben hetven jelölt közül három pedagógust díjazott a Magyar Nyelvőr Alapítvány, akiknek egyike a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, Kuba Viktória.

Ahogy a méltatásban elhangzott, Kuba Viktória zalaegerszegi informatikatanár kiemelkedő pedagógusi munkájában fokozottan figyel a gyermekek jövőbeli lehetőségeire, arra, hogy legyen jövőképe a diákoknak. Elkötelezett az egyetemes és a nemzeti értékek iránt egyaránt. Emellett osztálya (az akkori 9.K) tavaly 150 ezer diák közül kiemelkedve megnyerte a Határtalanul vetélkedőt. Ez is egyértelművé tette, hogy Kuba Viktória érdemes a Közösségért Pedagógusdíjra.

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián vehették át a tanárok. Gimnáziumunk közössége nevében szívből gratulálunk Kuba Viktória tanárnőnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában