Kirándulás

2022.09.06. 18:30

Lovászi nyugdíjasok Montenegróban

Tartalmas kirándulást tettek a Lovászi Olajbányász Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai Montenegróban a fekete hegyek földjén, több kitérővel.

Korosa Titanilla

A tagok Kotor város kikötőjében Fotó: ZH

Az ötnapos utazás első napján Lentiből indulva a letenyei határátkelőn át, Horvátországon keresztül vezetett az út Zágráb érintésével Bosznia-Hercegovinába, ahol Banja Luka városát keresték fel, majd a Jajce 30 méter magas vízesését tekintették meg, amely a világ 12 legszebb vízesése közé tartozik. A természeti jelenséget Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette. Az utolsó bosnyák királyok egykori székhelyét elhagyva érkeztek meg Mostar városába, ahol esti sétán fedezték fel a várost. A település talán legismertebb nevezetessége a Neretva folyón átívelő Öreg híd, melyet a délszláv háborúban leromboltak, majd 2004-re újjáépítettek, a munkában a magyar honvédség is közreműködött. 2005 óta a világörökség része. 

A második napon dél felé vették az irányt, és Horvátország egyik legszebb vidékére, Dubrovnikba indult a csapat, ahol helyi idegenvezetővel fedezték fel a történelmi óvárost. Tovább folytatva az utat a következő állomás Tivat városa volt Montenegróban, a Kotori-öböl partján. Itt a vacsora után éjszakai tengeri fürdőzés tette még izgalmasabbá a napot. A következő két napban Montenegró nevezetességeit fedezték fel: hajókirándulást tettek magyar idegenvezetéssel a Kotori-öbölben, megálltak Kotor városában, kikötöttek Perastban, illetve megtekintették a Szirti Madonna templomát az öböl egyik apró szigetén. Ellátogattak még Budvára, a montenegrói tengerpart népszerű turisztikai központjába, ahol az óvárossal ismerkedtek. A kirándulás ötödik napján élményekkel gazdagodva indult el a csapat a hazavezető hosszú útra. 

 

 

 át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában