Együttműködés a Széchenyi István Egyetemmel

2022.09.12. 15:37

Letették a Bosch Kutató-Fejlesztő és Teszt Kampusz alapkövét Zalaegerszegen (videó)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és az Adria régió vezetője, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Balaicz Zoltán polgármester, Kemler András, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért és a telephely működéséért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrásért felelős alelnöke jelentétében letették a zalaegerszegi Bosch kutató-fejlesztő és teszt kampusz alapkövét hétfőn délután a ZalaZONE Parkban. A beruházás 4,2 milliárd forintból (11,4 millió euró) valósul meg, amiből 1,2 milliárd forint az állami támogatás. Az új autóipari kutató-fejlesztő központban várhatóan kétszáz mérnököt foglalkoztatnak majd.

Mozsár Eszter

Az egyetem inkubációs épülete előtt Szijjártó Péter (középen) és a dr. Knáb Erzsébet (balra) a legújabb fejlesztésű versenyautókat tekinti meg. Fotó: Pezzetta Umberto

Az ünnepségen egyúttal aláírták a győri Széchenyi István Egyetem és a magyarországi Bosch csoport együttműködési szándéknyilatkozatát, ezzel is szorosabbra fűzve az ipar és az egyetemi szektor kapcsolatát. Az eseményen elhangzott, a világhírű cégcsoport hazánkban tovább erősíti kutatás-fejlesztési tevékenységét, aminek részeként a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen hozza létre a 3500 négyzetméter alapterületű komplexumot. A tervek szerint az épületek 2023 decemberében készülnek el, a teljes beruházás 2025-re valósul meg. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az utóbbi tíz év kormányzati politikája bebizonyította, hogy Magyarország a válságokból mindig megerősödve jön ki, ami az innovatív beruházásoknak köszönhető. 

 

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy éppen ezekben a nehéz időkben kell előre tekinteni, a legmodernebb technológiai beruházásokat létrehozni. Míg Európa és a világ gazdasága az egyik legnehezebb időszakát éli, addig Magyarországon 2021-2022-ben a legnagyobb mértékű fejlesztések történtek. A két zalaegerszegi beruházással kapcsolatban elmondta, mindkettő ahhoz a modern autóiparhoz kapcsolódik, ahol jelenleg forradalom megy végbe. 

Lerakták a Bosch kutatóközpont alapkövét. Balról jobbra: Somogyi András, Vigh László, Szijjártó Péter, Szászi István, Balaicz Zoltán és Kemler András. Fotó: Pezzetta Umberto
 

- Ez az autóipari forradalom a világgazdaság folyamatai közül a leginkább meghatározó, s aki sikeresen tudja az ágazat beruházásait magához vonzani, az tud növekedni még a recessziós környezetben is. Magyarország egyértelműen az elektromos meghajtásra való áttérésnek és az autonóm vezetés kifejlesztésének az európai fellegvára. Versenyképes és kedvező a hazai gazdasági környezet, ugyanis Európában nálunk fizetik a legalacsonyabb adót a termelő és fejlesztő vállalatok, másrészt nem vagyunk hajlandóak politikai vagy ideológiai kérdésként tekinteni az ország energiaellátásának biztosítására – mondta a tárcavezető. 

A Bosch az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Szijjártó Péter beszédében világosság tette továbbá, hogy egyetlen hazai háztartás vagy vállalkozás, cég sem fog olyan helyzetbe kerülni, hogy ne legyen a működéséhez elegendő energiahordozó. Itt utalt arra, hogy hazánk éves földgázigényének 40 százaléka már a tárolókban van. 

Szászi István, a Bosch csoport Magyarország és az Adria régió vezetője célként határozta meg, hogy a zalaegerszegi központtal és az egyetemmel való együttműködéssel az innováció nemzetközi vérkeringésében szeretnének maradni, abban jelen lenni. 

Vigh László ugyancsak a város és a régió támogatásáról biztosította a feleket, s elmondta, a városvezetéssel együtt mindent megtesznek, hogy a zalai megyeszékhely az innováció egyik fővárosa legyen. 

A Széchenyi István Egyetem büszke arra, hogy a szakmai munka, az oktatás, a tudományos kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás területén is elismerik munkáját. Az intézményben tanulók nemcsak mérnökök, műszaki pedagógusok, informatikusok, jogászok, közgazdászok, zeneművészek, egészségtudományi és szociális szakemberek lesznek, hanem az országnak, a térségnek az értelmisége, akinek társadalmi felelőssége is van. A győri Széchenyi István Egyetem az alkalmazott tudományok művelése mellett nagy hangsúlyt helyez az alapkutatásokra, így oktató-kutató kollégáik már azt is látják, mi lesz, mi lehet öt év múlva, sőt, nemcsak látják, hanem aktívan alakítják a jövőt.

 

Az ünnepélyes alapkőletételt követően átadták a Széchenyi István Egyetem 4 milliárd forint európai uniós forrásból és kormányzat támogatásával fejlesztett inkubációs és szállásépületeit, ahol ugyancsak köszöntőt mondott Szijjártó Péter, Vigh László, valamint dr. Knáb Erzsébet. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, életünk minden területét áthatja a technológiai forradalom, s a fejlesztésekben, kutatásokban kitüntető szerepe van az egyetemeknek. Az átadott központ célja, hogy nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási környezet megteremtésével járuljon hozzá a térség versenyképességének erősítéséhez. A tervek szerint a komplexum tovább bővül majd. 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában