Évezredek térképészeti ábrázolásai

2022.09.29. 19:30

Kolumbusznak egy öreg indián készített "útvonaltervet"

A hajdani térképek világába kalauzolta az érdeklődőket Hermann Katalin a hévízi Belvárosi Múzeum tárlatzáró előadásán, amelyből az is kiderült, már a természeti népek is használtak vázlatokat, ábrázolásokat, amelyeket a földön készítettek el, kisebb faágak, kavicsok, kövek segítségével.

Péter B. Árpád

A korabeli, művészi térképek Papp Gábor polgármester érdeklődését is felkeltették

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Mintegy 400 év Kárpát-medencéről szóló, eredeti térképei voltak láthatók két hónapon át a Belvárosi Múzeumban; a tárlat Király Ágnes gyűjteményéből válogatott. A kiállítás – a szervezők által adott elnevezéssel – finisszázsaként Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója mesélt vetítettképes előadásában az ennél régebbi korok földrajzi ábrázolásairól.

Kiderült például, hogy Kolumbusz Kristófnak 1502-ben egy öreg indián „szerkesztett” a természetben előforduló növények, tárgyak segítségével „útvonaltervet”, amely segítségével a felfedező Guanaja szigetéről továbbhajózhatott dél felé, eljutva Hondurasig.

A művészettörténész arról is beszélt hallgatóságának, hogy hajdanán voltak olyan népek, amelyek tartósabb anyagokból készítettek térképeket, például a csendes-óceáni Marshall-szigetek őslakói pálcikákat használtak, de akadtak olyanok is, akik például kagylókból, kókuszdiókból, pálmalevelekből szerkesztettek útirajzot, amely jól jött, ha egyik szigetről a másikra hajóztak.

Finisszázs. Papp Gábor polgármester és Hermann Katalin az elmúlt 400 év térképei között
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Aztán szóba kerültek különlegességek is. Az észak-olaszországi Camonica-völgyben sziklafalra vésett, négy méter hosszú térképet találtak, amely egy öntözőhálózatot ábrázol, és valamikor Krisztus előtt 1600-1400 között készülhetett. Hermann Katalin bemutatta a babilóniaiak időszámításunk előtt 500 táján agyagtáblára készült rajzát is, amelyen az akkori Mezopotámia – vagyis a mai Irak egy része – látható.

A direktor elmondta: a modern térképészet alapjait a görög tudomány teremtette meg az ókorban. Krisztus előtt a IV. században vetette fel Arisztotelész, hogy a Föld gömb alakú, egy évszázaddal később pedig Eratoszthenész a mai értelemben véve is világtérképet készített. A II. században pedig Ptolemaiosz volt az utolsó nagy görög tudós, aki ezzel a tudománnyal foglalkozott, s munkásságával kiérdemelte a „térképészet atyja” címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában