A 30 év felettiekre koncentrálnak

2022.09.29. 14:00

Kiemelt cél a megyében a foglalkoztatottság növelése – Újabb, hatéves projekt indult Zalában

A Széchenyi Terv Plusz program 3,9 milliárd forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatásának köszönhetően új foglalkoztatási projekt indult, amely folytatása az előző, ötéves zalai innovatív foglalkoztatási paktumnak.

Mozsár Eszter

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Zalai foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés című projekt a Zala Megyei Önkormányzat vezetésével valósul meg, a Zala Megyei Kormányhivatal és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség partnerségében, hangzott el a Megyeházán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Az előző projekt 1,1 milliárd forintból valósult meg, s 800 álláskeresőnek segített. A mostani  várhatóan 1600 fő foglalkoztatását fogja támogatni, és más célcsoportokat szólít meg. A paktum az egész megyére kiterjed, köztük Zalaegerszeg és Nagykanizsa városára.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei közgyűlés alelnöke, valamint Dávidné Gergál Rozália foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályvezető rámutatott: a 2028. márciusig tartó programmal ezúttal a 30 év felettiekre koncentrálnak, s az alábbi célcsoportokat kívánják feltérképezni, megszólítani: az 50 év feletti magas iskolai végzettségűeket, a rossz közlekedési lehetőségekkel rendelkező településen élőket, az ingázást vállaló magasabban képzetteket, valamint nem utolsósorban az inaktívakat.  

A hivatalos projektindító rendezvényen dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára az országos és megyei tendenciákat, a munkaerőpiacot befolyásoló és segítő kormányzati döntéseket, a fejlesztési irányokat mutatta be. A politikus emlékeztetett, 2010 óta folyamatosan csökken hazánkban a munkanélküliségi ráta, a mutatók folyamatosan jóval az európai átlag alatt vannak. Zala megyében hasonlóak az adatok, ám a bruttó átlagkeresetek tekintetében Zala csupán a 14. a megyék rangsorában, van tehát még tennivaló, mondta az államtitkár.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az önkormányzatokat a kialakult helyzet miatt tartalékképzésre és további együttműködésre intette.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában