Időpontfoglalás szükséges

2022.09.15. 17:30

Ingyenes rákszűrési akcióhét kezdődik Nagykanizsán

Ragadd torkon a rákot! címmel ingyenes országos fül-orr-gégészeti és szájüregi rákszűrési akcióhét kezdődik. A Kanizsai Dorottya Kórházban beutaló nélkül, a kartonozóban foglalt időpontban lehet jelentkezni a szeptember 21-én és 23-án 8 és 12 óra közötti szűrésre.

Benedek Bálint

A szűrés fájdalommentes, dr. Dúll Gábor Horváth Alexandrát vizsgálja

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A részletekről a szűrést végző dr. Dúll Gábor főorvos beszélt. Elmondta: a Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság és a Mályvavirág Alapítvány megkereste a kanizsai fül-orr-gégészeti osztályt vezető dr. Fehér Attila főorvost, hogy a szeptember 19. és 23. közötti fej-nyaki onkológiai országos szűréshez csatlakozzanak. Nagykanizsán két napon, szeptember 21-én, illetve 23-án 8 és 12 óra között a fül-orr-gégészeti ambulancián, a szakrendelő földszinti 17-es ajtaját kell keresni.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a fej-nyaki daganatok tüneteire, hogy elősegítse a minél korábbi diagnózist és a beteg megfelelő helyre történő beutalását, valamint, hogy javítsa a teljes és progressziómentes túlélési esélyeket.

– Mindenféle beutaló nélkül várjuk a jelentkezőket a szűrésre, a 06/93/502-000-s telefonszámon, a 2061-es melléket kérve érhető el a kartonozó, ahol időpontot lehet foglalni – folytatta a főorvos. – A szűrésre elsősorban a 40-50 éves kor közöttiek és a felettiek jelentkezését várjuk. A kiemelt rizikófaktorok közé tartozik például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint azoknak is érdemes lenne eljönniük, akiknek ápolatlan a szájüregük és a fogazatuk.

A rák az egyik vezető halálok az egész fejlett világban, így az Európai Unióban is. A népesség idősödésével ráadásul a daganatos megbetegedések gyakorisága nő. 2020-ban 1,3 millió ember halt meg rákos betegségben az Európai Unióban, és a daganatos megbetegedések száma tovább növekszik.

Dr. Dúll Gábor leszögezte: a vizsgálat néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A szájüregben, garatban és gégegaratban elhelyezkedő daganatok jól vizsgálhatók, olykor szemmel észrevehetők. Majdhogynem ugyanolyan megterhelés a betegnek, mint hogyha valakinek a háziorvosa nyelvlapoccal belenéz a szájába.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában