Átadták

2022.09.02. 14:00

Felújították a zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskolát

Befejeződött a megyeszékhelyi Eötvös József Általános Iskola felújítása. A közel félmilliárdos beruházás eredményeként az intézmény éves energiafogyasztása közel háromnegyedével csökken. Az ünnepélyes átadás pénteken délelőtt tartották.

Arany Gábor

Hanzséros Alajos, az iskola vezetője, Orosz Ferencné önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Vigh László országgyűlési képviselő, Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Kajári Attila tankerületi igazgató

Fotó: Arany Gábor

A beruházásról kiadott tájékoztatóban kitűnt, miszerint az Eötvös József Általános Iskolát az 1970-es években húzták fel előregyártott UNIVÁZ építési rendszert használva a kornak megfelelően, de napjainkra már korszerűtlenné, elavulttá vált. A külső falak alapvetően vasbeton szendvics-szerkezetű panelekből készültek, minimális hőszigeteléssel, a homlokzati nyílászárók gyenge hőtechnikai tulajdonságokkal bírtak, emiatt az épület energiafelhasználását a nagy mértékű pazarlás jellemezte. Az egykor modern épület mostani korszerűsítésére a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) nyújtott pénzügyi fedezetet. A közel félmilliárd forintos beruházásban a naponta közel hatszáz diákot fogadó épületben az egy éve kezdődött munkálatok során egyebek mellet 245 nyílászárót cseréltek ki, a külső falazat kapott hőszigetelést, valamint a tornatermet is korszerűsítették, ennek részeként a gyors kiürítést szolgáló újabb ajtót építettek be.  A külső utólagos hőszigetelése mellett 42 kW teljesítményű napelemes rendszert is telepítettek, ami jelentősen csökkenti az épület elektromos energiaigényét. Mindezek a korszerűsítések az előzetes számítások alapján az iskolaépület éves primer energiafogyasztása évente 71,5 százalékkal, a CO2 kibocsájtása 84 százalékkal, azaz 403 tonnával fog csökkenni.
Az átadáson Balaicz Zoltán polgármester felidézte, a város 2014-ben döntött arról, hogy tíz év alatt valamennyi oktatási intézményét felújítja, korszerűsíti, és ebben nagyon jól áll, a jelenleg is folyamatban levő és a hetekben induló új korszerűsítések értéke megközelíti a másfél milliárd forintot.
A Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért a felújítás kapcsán azt mondta, az energiahatékonysági beruházások olyan fejlesztések, amelyek jelentősen meghatározzák a jövőnket.  
Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese arról beszélt, soha nem látott felújítás zajlott az elmúlt években a magyar közoktatásban, így több mint ezer intézmény épült, szépült, bővült vagy korszerűsödött országszerte.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is azt hangsúlyozta: az ellátási láncok akadozásakor még jobban felértékelődnek az ilyen beruházások. 
Orosz Ferencné, a városrész önkormányzati képviselője az iskolában az elmúlt években megvalósult kisebb fejlesztéseket is számba vette: multifunkció rekortán pálya épült, művészeti szoba létesült, játszóteret avattak, autóparkolók épültek, sorolta. Végezetül köszönetet mondott a beruházásért, valamint az iskola diákjainak, dolgozóinak, hogy a munkálatokat türelemmel viselték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában