Ahol lehet, napelemekkel váltják ki a gázfűtés költségét

2022.09.19. 20:00

Fejlesztésekkel fogadja a válságot Zalakaros

Az elszabadult energiaárak miatt nem terveznek bezárni egyetlen közintézményt és közösségi teret sem a fürdővárosban. Ehelyett ahol kell és lehet, korszerűsítéseket végeznek, másutt viszont a takarékoskodásban látják a jövőt.

Benedek Bálint

Novák Ferenc polgármester a városháza előtt. „Jól gazdálkodtunk az elmúlt időszakban, ezért a terveinkre lenne fedezet.”

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A témával kapcsolatosan bizottsági ülést tartott nemrégiben az önkormányzat, melynek eredményéről, illetve a várható intézkedésekről Novák Ferenc polgármester tájékoztatta lapunkat.

Mint elmondta: a város legnagyobb intézménye a Karos korzó látogatóközpont, melynek elektromos áram fogyasztása nagy, viszont a kialakításánál a tervezők figyeltek arra, hogy a későbbiekben az épület tetejére napelemeket lehessen telepíteni. Ennek kivitelezése hamarosan elindulhat, 17 millió forintos költséggel, melynek hála azonban a közel 7 millió forintos áramdíj nullára lesz szorítható.

– Szerencsére a közintézményeink 90 százaléka napelemekkel ellátott és korszerű, modern rendszerekkel van felszerelve – folytatta a polgármester. – Ugyancsak előrelépés, hogy az egykori szennyvíztelep átminősítését követően megteremtették egy napelempark kialakításának lehetőségét. Már augusztus tizedikén megkértem az intézmények, a kulturális, a szociális és a turisztikai színterek vezetőit, hogy készítsenek spórolási tervet. A körültekintő jelentésekből kiderült: a helyzet kezelhető, mindenütt biztosítható a működés a lehetőségek kiaknázásával, illetve ésszerű, praktikus lépésekkel. Az óvoda, a bölcsőde és a konyha épületegyüttese prioritást élvez, vagyis ezeknek a fűtését mindenképpen biztosítani kell. Talán csak azokban a csoport- és tornaszobákban csavarhatjuk lejjebb a radiátorokat, amelyeket egyáltalán nem használnak.

Novák Ferenc szerint talán furcsának tűnhet, de meglátásuk szerint ebben a helyzetben a legjobb döntés az, ha előre menekülnek, vagyis fejlesztenek, korszerűsítéseket hajtanak végre. Ezekkel a beruházásokkal ugyanis hosszú távon könnyebben kezelhetők lesznek az energiaválság okozta problémák.

– Az egyik ilyen helyszín a tűzoltóság, mely az épületében jelenleg gázfűtést használ – folytatta a városvezető. – Az önkormányzat szakértői osztottak-szoroztak és arra jutottunk, hogy bár a hőszivattyús rendszer kiépítése egyszeri kiadásként hárommillió forintba kerül, de ez mégis sokkal észszerűbb megoldás, mint évente hatmillió forintot fizetni a gázszámla kiegyenlítésére. Jól gazdálkodtunk az elmúlt időszakban, ezért a terveinkre lenne fedezet. Ugyancsak fejlesztenénk a Zrínyi utca 2. szám alatti házi gondozó, családsegítő és szociális alapellátó szolgálat telephelyén. A kétszintes épület a téli időszakban koncentráltan a földszinten működne csak, miközben ráadásul az elavult nyílászárókat modernekre cseréljük. Itt jelenleg szakember bevonásával keresik a leginkább költséghatékony fűtési megoldást. A közterületeink nagy részére 2013-ban közel 200 darab LED lámpatestet helyeztünk ki, most ennek fokozatos bővítésére is lehetőség nyílhatna, akár pályázati forrásból, akár saját erő felhasználásával.

A polgármesteri hivatal épületében néhány éve modernizálták a fűtési rendszert, amit azóta a postával közösen használnak. Megegyeztek: az irodákban 20 Celsius-fokon tartják majd a hőmérsékletet a télen. Ezen felül a város intézményeinek összes villanykörtéjét korszerűre cserélték.

Novák Ferenc mindezeket úgy összegezte: átgondolt és jól szervezett energiatervvel nagy biztonsággal működtetni lehet Zalakarost a jelenlegi nehéz időszakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában