Megújulás a 250. tanévre

2022.09.01. 20:06

Európai mércével is különleges a keszthelyi Vajda-gimnázium

Megkezdődött a 250. tanév a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban.

Péter B. Árpád

Varga Sz. Gábor: Az iskola alapításától kezdve folyamatosan szolgálja Keszthely és térsége oktatásügyét Fotó: Péter B. Árpád

A Balaton Színházban tartott ünnepélyes tanévnyitón Manninger Jenő, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott: nemrégiben, kormányzati támogatásból, megtörténtek a régóta várt ablakcserék, felújították az udvart, s a jubileumi év kezdetére új kaput is állítottak. Mint mondta: az elmúlt években egyre jobb eredményeket ért el az iskola, amely a vidéki gimnáziumok rangsorában előkelő helyen szerepel.

Biró Patrik, a fenntartó Nagykanizsai Tankerületi Központ szakmai vezetője kiemelte: a Vajda fogalom lett a negyed évezred alatt, olyan alma mater, amely kellő tudással vértezi fel mindazokat, akik a padjait koptatják. Leszögezte: „ a genius loci itt van, de nem amiatt, hogy a múltba révedjünk, hanem azért, hogy segítsen előretekinteni”.

Varga Sz. Gábor, a Vajda János Gimnázium intézményvezetője arról is beszélt, az iskola negyed évezredes múltja olyan tekintélyes történelmi örökség, amilyennel hazai, de még európai összehasonlításban is csak kevés intézmény büszkélkedhet.

Varga Sz. Gábor kiemelte: különleges, hogy az intézményben az elmúlt 250 évben csupán néhány hónapig szünetelt a tanítás, tehát az iskola alapításától kezdve folyamatosan szolgálja Keszthely és térsége oktatásügyét. 

– Gimnáziumunk alapítója, gróf Festetics Pál egyik kiemelkedő egyénisége volt azon 18. századi magyar főnemeseknek, akik céltudatos munkával építették újjá a török korban szinte teljesen elpusztult országot – folytatta a direktor. – Fiatalon széleskörű műveltségre tett szert, és a korai felvilágosodás eszméit követve vallotta, hogy a haza felemeléséhez, az ország viszonyainak javításához az iskoláztatás kiterjesztésén keresztül vezet az út. Ebből az elgondolásából született meg 1772-ben a keszthelyi gimnázium, amelyet tanár- és diákgenerációk értékteremtő munkája, valamint a társadalmi környezet folyamatos támogatása hamarosan az ország neves intézményeinek sorába emelt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában