Balaicz Zoltán a várható takarékossági intézkedésekről posztolt

2022.09.24. 08:47

Épületek átmeneti lezárására készülnek Zalaegerszegen is

Ha a 25 milliárd forint helyi iparűzési adóval rendelkező Győrben és Székesfehérváron, vagy a 9 milliárd forint adóbevétellel rendelkező Szombathelyen már elkezdődött bizonyos intézmények bezárása és erre készülnek 2023-ra vonatkozóan is, akkor az 5,4 milliárd forint helyi iparűzési adóbevétellel rendelkező Zalaegerszegen is biztosan lesznek hasonló intézkedések, írta Balaicz Zoltán polgármester a szombat reggel közzétett Facebook-posztjában, amelyben a drasztikus energiaár-emelkedések miatti, várható intézkedésekről adott tájékoztatást.

Szabó Judit

Balaicz Zoltán

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ahogy korábban már jelezte: idén még nem készül a zalaegerszegi önkormányzat a nagy intézmények bezárására, csak kisebb takarékossági intézkedések megtétele szükséges (szökőkutak, díszkivilágítások, rendezvények, stb.). Ugyanakkor a 2023-as esztendő már Zalaegerszeget is kritikusan érinti.

A polgármester ismét hangsúlyozta: a legfőbb elv az, hogy az önkormányzati alapszolgáltatások nem sérülhetnek és azoknak mindenképpen tovább kell működni: 4 bölcsőde, 15 óvoda, oktatás és nevelés, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények és támogatások, közvilágítás, gyermekétkeztetés, tömegközlekedés. Ezeknél az intézményeknél és szolgáltatásoknál semmilyen változás nem lesz 2023-ban.

„Annak érdekében, hogy a felsorolt alapszolgáltatások zavartalanul működhessenek, a számlákat kiegyenlíthessük, mind az 1800 önkormányzati dolgozó állását megtartsuk, a bérüket és a járulékaikat továbbra is tudjuk fizetni, ahhoz 2023-ra vonatkozóan újra kell gondolnunk az összes többi intézményünk és létesítményünk működését. Lesz, ahol ez takarékossági lépéseket jelent majd, lesz, ahol szűkített nyitvatartást és lesz, ahol épületek átmeneti lezárását.”

Mint írta, ahol fel is merül majd az épületek esetleges ideiglenes, néhány téli hónapra való lezárása, ott sem az intézmények megszüntetéséről van szó. A helyzet a koronavírus világjárvány időszakához lesz hasonló, amikor szintén zárva volt néhány épület, de kreatív megoldásokkal az intézmények tudtak feladatot adni a munkatársaknak.

Balaicz Zoltán leszögezte, hogy a nehéz helyzetbe kerülő, rászoruló zalaegerszegieket segíteni kell, erre kibővített szociális, rezsi-, gáz- és villamosenergia, valamint tűzifa támogatási rendszert dolgoznak ki a következő, október 20-i közgyűlésre. A 2023-as évet illetően az egyéb szolgáltatásokra, intézményekre, épületekre, felújításokra, fejlesztésekre, parkokra, önként vállalt feladatokra, városi fesztiválokra, rendezvényekre és művészeti, egyesületi, kulturális, valamint sporttámogatások sorsára vonatkozóan a november 17-i közgyűlésen döntenek.

A polgármester részletezte a várható kiadásnövekedéseket is. Közölte: nagyjából 8-10-szeres világpiaci áron tud majd az önkormányzat új szerződéseket kötni az áramra és a gázra. A kalkuláció során a Megyei Jogú Városok Szövetségének adatait vették figyelembe: villamos energia 320 Ft/kWh, gáz 1.600 Ft/m3. Ez a városnak és a cégeinek több mint 6,6 milliárd forint pluszköltséget jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában