Rendezvény

2022.09.09. 20:01

Elkezdődött a város napja Nagykanizsán (videó)

Az ünnepélyes megnyitóval pénteken elkezdődött a kétnapos városnapi fesztivál az Erzsébet téren és környékén. A színes kavalkád szombati programját várhatóan tűzijáték zárja.

Benedek Bálint

A Szan-Dia Fitness Sport Club showműsora

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület közös rendezvényét Balogh László polgármester nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett: a polgárok egy 777 éves város születésnapját ülik, hiszen az első írásos említés 1245-ben történt, melyet már 1995. április 20-a óta ünnepelnek a kanizsaiak. Hosszú idő után gyűlnek össze újra az emberek, beszélgethetnek, szórakozhatnak együtt, s ez öröm.

Nagykanizsa város napi ünnepséget Balogh László polgármester (jobbról) és Gábris Jácint, az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Egy közösség esszenciája a kultúra – folytatta. – A mostani város napja egy kicsit dödöllefesztivál, bormustra is, mely minőségi programokat kínál. Nekünk legalább ötven "kanizsaikumunk", vagyis büszkeségünk van, aminek örülhetünk. A sok közül az egyik a gasztronómiai sokszínűség, itt megannyi finomságot találhatunk. Kanizsa minden kanizsaié, különösen azé, aki hisz benne.

Idén Zádori Mária énekművész, valamint a Dél-zalai Vízmű Zrt. nyugalmazott igazgatója, Kovács Antal kapta meg a díszpolgári címet a városnapi rendezvényekhez kapcsolódóan. 2018-ban dr. Ádám Veronika nagykanizsai születésű kutatóorvos, 2020-ban Balázsovits Lajos színész, színházi rendező, színigazgató lett a kitüntetett, míg 2021-ben Tarnóczky Attila helytörténész és Soós Ernő, a kanizsai Víztechnológiai Kutatóközpont névadója posztumusz kapta meg az elismerést.

Gábris Jácint, az OKISB elnöke is köszöntötte az ünneplőket. Elmondta: a nehézségeket tegyék félre a látogatók, a fesztivál az örömről szóljon. Bár a város lábát szorítja a cipő, mégis megengedheti magának a kikapcsolódást, ami a kanizsaiaknak igenis jár.

A nagykanizsai "Döm-dö-döm" csapata 800 kilogramm burgonyából készíti a kétnapos fesztiválra a dödöllét
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Természetesen nem maradhatott el a finom dél-zalai dödölle, melyet a "Döm-Dö-Döm" fantázianevű csapat készített a fesztiválozók nagy örömére. A 15 fős társaság vezetője, Oros István szerint az ételük talán azért olyan kedvelt, mert minőségi alapanyagokból szívvel-lélekkel készül.

A programok sora szombaton 10.30-tól az NTE 1866 vívó szakosztályának bemutatójával kezdődik, majd a helyi tánccsoportok lépnek fel. Ezt követően 17.30-kor a Balkan Fanatik együttes, 21 órától pedig Geszti Péter ad élő koncertet, amit várhatóan 22.30-kor tűzijáték zár.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában