Ros Hasana

2022.09.26. 20:23

Beköszöntött a zsidó újév

A zsinagógai újévet, az immár 5783. beköszöntét ünnepelték vasárnap este a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség közösségi házában. A Ros Hasana, azaz a zsidó újesztendő a hagyomány szerint az ember teremtésének napja, ez az év feje, a gondolat és az átgondolás napja, amikor még az is elmegy templomba, aki egész évben nem jár, hogy meghallgassa a sófárfúvást, számba vegye az elmúlt év eseményeit, hiszen ez a számadás már a megtérés, a megtisztulás, a megbékélés kezdete ember és ember között. Ezt Virágh Judit, a hitközség elnöke fogalmazta meg köszöntőjében, majd meggyújtotta az ünnep két gyertyáját és elmondta az imádságot.

Arany Gábor

A város nevében Gecse Péter alpolgármester mondott köszöntőt

Fotó: Arany Gábor

Az elmúlt zsinagógai esztendőben a körülöttünk lévő világ félelmetes gyorsasággal változott, és nem tehettünk mást, mint megpróbáltunk alkalmazkodni ehhez, mondta Virágh Judit vasárnap este az újévi köszöntőjében.

A változó körülményekre utalva az elnök arról is szólt, hogy az energia- és az élelmiszerárak elszabadulása miatt igyekeznek segíteni a hitközség, a baráti társaság tagjainak és pártolóiknak azzal, hogy amennyiben igénylik, megnyitják előttük a közösségi házat a hétköznapokon. Szükség esetén az étkeztetésről is gondoskodnak. Szólt arról is, hogy közösségi termüket Anhalczer Bözsi néniről nevezik el, ő volt az, aki hagyatékában vagyonát a hitközségnek adományozta, lehetővé téve a Remény Támogatási Alapítvány létrejöttét.

 Az ünnep gyertyáit Virágh Judit gyújtotta meg
Fotós: Arany Gábor

Az ünnephez kapcsolódó szokásokról, szertartásokról is tartott ismertetőt Virágh Judit, aki így zárta szavait: minden évben abban reménykedünk, hogy a sötétségre világosság, a bánatra öröm, a háborúra béke, a szűkölködésre jólét köszönt. Mielőtt hazamegyünk, így köszönünk el egymástól: lesáná tová tikatév! Azaz: jó évre legyél beírva! 

Virágh Judit elnök szólt az ünnepről
Fotós: Arany Gábor

A város vezetése nevében Gecse Péter alpolgármester köszöntötte az ünneplőket, beszédében hangsúlyozva, a hitközség és a Béke-Shalom Baráti Társaság jó kapcsolat ápol, együttműködik az önkormányzattal, bizonyítva a közösségek összetartó erejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában