Öt főzőcsapat készített gombás ételeket

2022.08.13. 20:00

Vargánya fesztivál Kerkakutason

Őrségi erdőkben szedett vargányával készítettek étkeket a szombaton első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Vargánya Fesztiválon a településen.

Korosa Titanilla

Kerkakutast és a környékbeli falvakat az Őrség, a Göcsej, és a Hetés tájegységek között találjuk. A szervezők célja a fesztivállal, hogy a látogatók megismerhessék e kistérség kincseit, embereit, értékeit. Zala megye méltán híres erdeiről, amelyek sok természeti csodát, kincset rejtenek, és a kirándulóknak is remek lehetőséget nyújtanak. Az erdőkben pedig számos ehető gombafaj megtalálható, például a vargánya, mely ugyancsak az erdőbe csábítja azokat, akik kedvelik az ebből készített ételeket. Ezért e téma, illetve gomba köré építették fel a fesztivált A rendezvény, mint azt Takácsné Horváth Beáta és Őr Ildikó szervezők elmondták Kerkakutas, és Felsőszenterzsébet önkormányzatainak összefogásával, támogatásával valósult meg. Az elsőalkalmat továbbiak követnek majd terveik szerint, a jövőben szeretnének kétnapos fesztivált rendezni és tovább bővíteni a kínálatot további kézművesekkel, termelőkkel és neves előadókkal. 

A reggeli megnyitó után öt főzőcsapat látott munkához, a kitétel természetesen az volt, hogy a vargányás étek kerüljön a tányérokra. Ehhez a szervezők biztosították a bevizsgált gombát. Készítettek például tejfölös vargányás levest húsgombóccal, vargányás rántott szeletet, favágólevest, vargányás bakonyi ragut, kutasi savanyú vargányalevest cipóban és tejfölös-vargányás szűzérméket tészta ágyon. 

 

Az ételeket szakmai zsűri értékelte Prikryl József Venesz József-díjas szakács elnökletével, aki elmondta, hogy a csapatok olyan hibátlan, házias ízvilágú finomságokat készítettek, amilyeneket éttermekben nem lehet rendelni. Nehéz feladat volt felállítani a sorrendet, végül a győztes a Komaasszonyok csapata lett a favágó levessel. A tartalmas étel szalonnás hagymán készült sárgarépával vargányával és csiperke gombával, csipetke tésztával tejfölösen. 

 

A fesztivál délutáni programjában több zenés fellépő is szórakoztatta a közönséget, köztük a helyi és környékbeli hölgyek alkotta Sziporkák csapata, akik az ez alkalomra alakult Kutas Televízió riporterének kérdéseire dalokból idézve válaszoltak. Este tombolasorsolás és bál zárta a napot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában