A Kovács Károly városépítő program finanszírozásával

2022.08.31. 17:30

Újabb átkelőhelyet modernizáltak Zalaegerszegen

Újabb okoszebra kezdte meg működését Zalaegerszeg forgalmas útvonalán, a Platán soron.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Szerdán délelőtt a helyszínen, a Penny áruház szomszédságában tartottak ismertetőt a Kovács Károly városépítő programból finanszírozott újdonságról.

A berendezés telepítését a környéken élők kezdeményezték, mondta Bali Zoltán alpolgármester, a térség egyik önkormányzati képviselője. A jelentős járműforgalom mellett nehezítette a gyalogosok biztonságos közlekedést, hogy a kijelölt átkelőhelyre a termetes platánfák takarásából lehet kilépni. 

 

Bali Zoltán felidézte, hogy a megyeszékhelyen az első intelligens zebrát innen pár száz méterre, a Platán sor és a Dózsa utca kereszteződésében adták át 2017 májusában.  Az év decemberében a belső elkerülő út és a Vágóhíd utca csomópontjában lévő zebra kapott ilyen biztosító berendezést, majd a következő év augusztusában a landorhegyi iskola előtti átkelő épült át. Ez a három még szenzoros érzékelők által vezérelt, míg a tavaly februárban az Arany és Mikes utaknál felokosított zebra és a most átadott már mozgásirányt érzékelő kamerák által vezérelt, ezek kapcsolják be az útburkolatba épített, villogó fényt kibocsátó LED-sort, ráadásul képesek a gyalogosforgalom számlálására is. A zebrát ezenkívül megvilágítja két 50 wattos LED-lámpatest is.
Makovecz Tamás, a landorhegyi városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, az eddig telepített berendezések teljesítették az elvárásokat: üzembe állításuk óta nem történt gyalogosgázolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában