Programajánló

2022.08.19. 13:00

Szent István-napi ünnepségek, avatások, fesztiválok Zalában

A hétvégén augusztus 20. alkalmából rengeteg programból válogathatunk a megyében. Kenyérszentelés, koncertek, szentmisék, megemlékezések és megannyi kikapcsolódási lehetőség vár az útnak indulókra.

ZH

A római belső erőd területén zajló feltárások (a képen) friss eredményeit bemutató nyílt napot tartanak pénteken 15 óra és 16.30 közt Fenékpusztánál. Az érdeklődőket a majorság mellett, a római magtár romjainál várják Fotó: Göcseji Múzeum

Zalaegerszegen péntek este kezdődnek az ünnepi rendezvények: fél héttől litániát tartanak a csácsbozsoki Szent Sebestyén-templomban. A városi ünnepség fél nyolctól az Art Moziban kerül sorra, ahol dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. A programon regisztrációs jeggyel lehet részt venni. Az ünnepség után az Ismerős Arcok és a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ad közös koncertet. Szombaton 10 órától ünnepi szentmisét tartanak a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban, az új kenyér megáldása és megszegése 11 órakor lesz. Ünnepi beszédet mond Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Nagykanizsán szombaton 10.15 órakor a Deák téren térzenével kezdődnek a programok, amit zászlófelvonás követ. A Medgyaszay Házban 11 órakor folytatódik a program, melyben Gulyás Gergely miniszter mond beszédet. Ezt kenyérszentelés, illetve kulturális műsor követi. Este hattól az Alsótemplomban szentmisére várják a híveket.

Keszthelyen a Balaton-parti Zenepavilonnál szombaton 9 órakor kezdődik ünnepi szentmise. Ezt 10 órakor követi a városi megemlékezés, melyen Nagy Bálint államtitkár, parlamenti képviselő is beszél.

Hévízen szombaton 10.30- kor kezdődik az ünnepi szentmise a Szentlélek-templomban, ahol 11.30-tól a városi ünnepség keretében tartják az új kenyér megáldását.

Lentiben szombaton a templomkertben tartják a városi ünnepet a 8.30-kor kezdődő szentmise után. Az új kenyér megszentelését követő műsorban Szarvas Tünde operaénekes és Molnár Bence színész működik közre.

A zalakarosi Karos korzón pénteken 19 órakor artisták műsora nyitja az ünnepi programokat. A kenyéráldást szombaton a Szent István téren tartják, majd 20 órától a korzón az Új Babylon együttes ad koncertet, vasárnap ugyanebben az órában az Intermezzo Latin Club játszik.

Zalaszentgróton szombaton 10 órakor kezdődik ünnepi szentmise a Ligetben. A városi ünnepség 18 órától következik, ezen díjakat adnak át s megszentelik az új kenyeret.

A letenyei ünnepi programokat pénteken 9 órakor a 26. Mura Art nemzetközi festőszimpózium nyitja a kastélyparkban. Itt 18 órától Nyakas Péter gitárkoncertjét hallhatják az érdeklődők, majd Roberto Fabbro helyi származású fémszobrász tárlata nyílik meg. Szombaton 10.30 órakor kezdődik az ünnepi műsor a kastélyparkban, amit a főtéri szabadtéri színpadon 17.30 órától bornapi forgatag követ. A napot 20.30 órakor Szenes Iván életműshow zárja.

Zalalövőn szombaton tartják a Szent István-napi programsorozatot, amelynek keretében a város önkormányzata testvértelepülési megállapodást köt az ausztriai Bruck an der Murral. Az erről szóló szerződést délelőtt 10 órakor, kulturális műsorral kísérve írják alá a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban. A Csütörtök-hegyen már ezt megelőzően, 9 órakor elkezdődnek a rendezvények, elsőként labdarúgó-mérkőzéssel, majd a délután folyamán szintén kulturális műsor várja az érdeklődőket, amelynek szereplői közt lesznek osztrák vendégek is. Az ünnepi szentmisét 15 órakor tartják a Csütörtök-hegyen, ezt követi az új kenyér megáldása és a városi megemlékezés. Beszédet Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke mond. 

Zalacsében a Trianon-emlékparkban, az Erdeifaluért Alapítvány szervezésében tartják a Szent István-napi programokat. Ennek nyitányaként szombaton 16 órakor Salamon József gyimesbükki plébános tart szentmisét kenyérszenteléssel, a világ magyarságáért, majd Erdei Csaba polgármester és ifj. Mikó-Baráth György újságíró mond ünnepi beszédet. A kulturális műsorban helyi és környékbeli szereplők, valamint a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola néptáncosai működnek közre. A szombati programot táncház zárja. Vasárnap 18 órától ugyanott a Kormorán zenekar ad koncertet.  

Pacsán szombaton a dr. Udvardy György veszprémi érsek által a templomban celebrált szentmisével kezdőik az augusztus 20-i ünnepség. A Szent István téren 11 órakor kezdődő városi ünnepség keretében avatják a város új Szent István-szobrát, Boa Endre alkotását.

Dobronak lesz a helyszíne a muravidéki magyarság központi ünnepségének, a Szent István-szobornál vasárnap 10 órakor kezdődő rendezvényen Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mond beszédet. Az ünnepséget a Szent Jakab-templomban szentmise követi, aminek főcelebránsa Berta Tibor tábori püspök lesz.  

Lendván szintén tartanak ünnepi megemlékezést, ennek helyszíne a Szent Katalin-plébániatemplom melletti tér lesz. A pénteken 17.30-kor kezdődő ünnepségen Vida Törnar Judit, a Lendvai Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke mond beszédet, majd a templomba várják a résztvevőket, ahol dr. Peter Stumpf muraszombati püspök és Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök vezeti a szentmisét.

Jubileum és avató 

Zalaegerszegen vasárnap 10 órakor kezdődik az ünnepi istentisztelet az evangélikus templomban abból az alkalomból, hogy 120 éve mondták ki a gyülekezet önállósodását. Szintén e napon 15 órakor avatják lelkésszé Hegedüs Szilviát, aki gyakorlati idejét a zalaegerszegi gyülekezetben töltötte. Az avatás után szeretetvendégséget tartanak a Zárda utcai imateremben.

Újraszentelés 

A kívül-belül felújított türjei templomot a pénteken 17 órakor kezdődő szentmise keretében szentelik újra, a főcelebráns dr. Udvardy György veszprémi érsek lesz.

Bor- és gasztrokorzó 

Vasárnapig tart Hévízen a Bor- és gasztrokorzó a sétálóutcában, ahol helyi és vendégborászatok, kézművesek és családi programok várják az érdeklődőket. Holnap fellép a Muzsikás együttes, vasárnap pedig a M.É.Z. zenél.

István és Gizella 

A Borbély György közben avatják fel pénteken 11 órakor Zalaegerszegen Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész, a város díszpolgárának István és Gizella című domborművét.

Családi nap 

Szombaton délután 3 órától tartja meg hagyományos városrészi családi napját a megyeszékhelyen a Besenyő a 2000-es években Alapítvány. A szervezők minden korosztály szórakoztatásáról gondoskodnak, s a résztvevőket az új kenyér mellett pincepörkölttel is vendégül látják.

A skanzenben 

Szombaton 10 órakor kezdődik a falumúzeum napja az egerszegi skanzenben. A 11.30-as megnyitó után zenés, táncos műsorok mellett megnyílik Godina Rózsa fotókiállítása (12.15), Prikryl József a tésztákról és a dödölléről tart előadást (14), de lesz kézműves játszóház, működő kovácsműhely, a Bogáncs Állatmenhely bemutatója, pónilovagoltatás, körhinta és kirakodóvásár is.

Belépő nélkül 

Szombaton a zalaegerszegi Göcseji Múzeum négy állandó kiállítását belépő megváltása nélkül lehet megtekinteni.

Históriás napok 

Pénteken és szombaton rendezik Gyenesdiáson a Diási Históriás Napokat, melynek programjában lesz hagyományőrző játszóház, kemencés kenyérsütés és több színpadi előadás is.

Avató 

Felújítás után vasárnap avatják Pákán a plébániához tartozó közösségi házat. A 15 órakor kezdődő szentmisén jelen lesz dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

MotoRock 

Gutorföldén a szabadtéri színpadnál vasárnap 12 órakor kezdődik a Göcsej MotoRock Feszt. A 14 órakor Novára induló motoros felvonuláshoz bárki csatlakozhat. 17 órától koncertek lesznek, kinyit a jótékonysági gasztroudvar is.

Kiállítás

Zalacsében, a község kultúrházában vasárnap 16 órakor Vándor székely címmel nyílik kiállítás Bálinth Zoltán néprajzi gyűjteményéből. A tárlatot Raskóné Déri Erzsébet mentor mutatja be, köszöntőt Erdei Csaba polgármester mond. Műsort a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola tanulói adnak.  

A templomszentelés 30. évfordulója

Zalabaksán idén ünneplik a Szűz Mária Világ Királynéja tiszteletére emelt templom felszentelésének 30. évfordulóját. Ezen alkalomból vasárnap 11.30-kor a szombathelyi egyházmegye főpásztora, dr. Székely János szombathelyi megyés püspök pontifikál ünnepi szentmisét. A délután folyamán falunapi programok várják az érdeklődőket a sportpályára. 15.30-tól a csesztregi Korhatártalan népdalkör, majd a Fanatic Jump tánccsoport ad műsort, 16 órától Jurina Beáta operett- és retróslágerekkel szórakoztatja a közönséget, ezt követően a helyi sportegyesület labdarúgó-csapatának tíz évvel ezelőtti tagjait köszöntik a bajnoki cím elnyerésének évfordulóján. 18.30-tól a Hélium együttes zenél, de lesz játszóház és egészségügyi sátor is a településen.    

A kápolna centenáriuma

Keménfán száz éve szentelték fel a Szent István király tiszteletére emelt kápolnát. A centenárium alkalmából szombaton 11 órakor megemlékezéssel és kenyérmegáldással egybekötött ünnepi szentmisét tartanak, aminek főcelebránsa Császár István, a szombathelyi egyházmegye általános helynöke lesz.  

Horgászverseny

Muraszeményén, az alsószemenyei Öreg-tavon I. Thor Minikupa elnevezéssel vasárnap halfogó versenyt rendeznek. A program reggel hét órakor a regisztrációval kezdődik. A horgászat 8.30-tól 14.30-ig tart, az eredményhirdetésre várhatóan 15 órakor kerül sor.  

Muravidéki Vágta

Hosszúfalu lesz a helyszíne a Nemzeti Vágta idei szlovéniai válogatójának, a Muravidéki Vágtának. A nagyszabású lovasversenyt szombaton 11 órától tartják a határ menti település sportpályáján. Az előfutamok 11.30-kor indulnak, a döntő 18.30-kor startol el. A nap folyamán számos további lovas bemutató, illetve kulturális műsorszámok várják az érdeklődőket.  

Roma programok 

A nagykanizsai Erzsébet téren pénteken 19 órakor ingyenes Nyáresti roma kulturális kavalkád kezdődik, fellép többek közt a 100 tagú cigányzenekar kamaraegyüttese. A galamboki piactéren szintén pénteken 12 órakor sütős-főzős roma nemzetiségi délután kezdődik.  

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Reininghaus Söröző kerthelyiségében pénteken 20 órától a Magyarucca zenekar ad koncertet. A Gardenben szintén pénteken Ciggi lép fel. Keszthelyen, a Viviera Beach-en szombaton szezonzárót tartanak Lmen Prala, GWM, Regán Lili, Bréda Bia és Csobán közreműködésével. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken Bárány Attila, szombaton Szunyogh és Bluff, vasárnap SomX keveri a zenét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában