Dacoltak az időjárással is…

2022.08.26. 14:01

Rekordszámú nevező a keszthelyi István a Király Kupa vitorlásversenyen

Rekordot hozott a nevezők számában a keszthelyi István a Király Kupa, a riasztó meteorológiai előrejelzések ellenére is. A vitorlássport szerelmesei eltántoríthatatlanul vetették bele magukat a versengésbe.

Péter B. Árpád

A kedvezőtlen időjárás ellenére is rekordot döntött a verseny a résztvevők számát illetően Fotó: Elekes Flóra

Idén 198 vitorlázó döntött az indulás mellett: ők 66 hajóval, több hajóosztályban versenyeztek a Keszthelyi-öböl legnagyobb viadalán, amelyet a túravitorlás, valamint a yacht klub közösen szervezett. 

– Az eddigi hagyományainkhoz híven könnyű, félszeles pályát terveztünk, ami jellemző az István a Király Kupára évek óta – fogalmazott Gárdos Péter fő szervező, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke. – Ennek ellenére, a versenyvitorlázók legnagyobb örömére, a Jóisten beleszólt az időjárás alakulásába, s ezáltal a pálya nehézségébe is. A résztvevők azonban jól vették a változó körülményeket: a félszéltől a totál szélcsendig, az erős krajztól a lendületes, raumos menetekig volt itt minden. 

Kayser Miklós kormányosi értekezlete után mindenki felszerelt, és az eső ellenére is elrajtoltak a vitorlások a Keszthelyi-öbölben kijelölt hagyományos, háromszög alakú pályán, amely egészen a Szentmihály-domb vonaláig nyúlt. 

A vitorlázók többsége elégedetten zárta a napot Fotó: Elekes Flóra
 

Abszolút győztesként a Sas Katamarán futott be Pémer Tamással és Beledi Ildikóval a fedélzetén, így ők nyerték a Bősz Adrián Borászat 50 ezer forintos nagydíját és a vándorkupát. Másodikként a házigazdának számító Spirit nevű hajó legénysége végzett, amelyen Büki Gábor kormányos mellett Büki Zsolt, Simon Ruben, Pávits Kristóf és ifjabb Raák Bence „szolgált”. Az abszolút harmadik helyen pedig a Simon Balázs kormányozta Defender futott be, Nagy Mátéval, Sasvári Gáborral, Beledi Biankával, Raák Bencével és Major Zoltánnal a fedélzeten. 

A vitorlázók többsége elégedetten zárta a napot, akárcsak Kayser Miklós, a versenybizottság elnöke, aki szerint a versenyzők szabálykövetően, az időjárási körülményekre is figyelve, mentőmellényben küzdöttek, az orvosok pedig boldog és eseménytelen napot zártak. 

Az egyre népszerűbb s mind többeket vonzó versenyt látva a szervezők s a szponzorok már a jövő évi regattát tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában