Klímaváltozás

2022.08.08. 12:00

Pákai Német-Magyar Baráti Kör tagjai Potsdamban

A Pákai Német-Magyar Baráti Kör tagjai idén Potsdamban jártak, ahol német, litván, francia lengyel fiatalokkal együtt vettek részt a " Klímaváltozás  - mit tudsz te tenni ?" elnevezésű projektben.

Korosa Titanilla

a Bioshäre -nek nevezett tropikáriumban a trópusok élővilágával ismerkedtek a pákai fiatalok

Fotós: Korosa Titanilla

Páka és a németországi Wesendorf kapcsolata a II. világháború idejére vezethető vissza, mikor magyar leventéket is elvittek a németországi harcokba. Akik hazatértek közülük megfogatták, hogy visszatérnek és emléket állítanak társaiknak. A kezdeményezés először a sport terén bontakozott ki, majd 1991-től hivatalosan is testvértelepülési kapcsolattá fejlődött. Azóta kétévente találkoznak a baráti kör tagjai, illetve a fiatalok különböző közös programokba kapcsolódnak be.

sárkányhajózás Potsdamban
Forrás: Korosa Titanilla

Bicsákné Brenner Anikó kísérő tanártól megtudtuk, hogy az idei németországi öt napos találkozó során megtartott workshopon a fiatalok együtt gondolkozva dolgozták ki  írásban, rajzban ismereteiket a klímaváltozással kapcsolatban, illetve megoldási lehetőségeket is erre a problémára. Természetesen nem csak e komoly témára jutott idő, hanem a fővárossal, Berlinnel való ismerkedésre is. A város központját idegenvezetővel járták be, s néhány bátrabb résztvevő segédkezett a elhangzott tájékoztatót magyarra fordítani. A kirándulók jártak az Európa Házban, ahol az Európai Bizottság működésével ismerkedtek, majd egy másik érdekes terület következett, a  tenger világával az AquaDom -ban, majd a helyi tropikáriumban pedig a trópusok növény és állatvilága tárult fel. Ezután közösen sárkányhajóztak a közeli tavon. A további programok közt csaknem 3 órát kerékpároztak  az egykori berlini fal mentén, melynek története számukra már csak történelem. A haza utazás napján még egy program várt a diákokra, méghozzá egy erőpróba a kalandparkban.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában