A Piarista Ifjúsági Találkozón jártak

2022.08.04. 16:16

Nyolc kanizsai diák és kísérőtanáruk utazott a nemzetközi rendezvényre

A közelmúltban Lengyelország két városában, Rzeszówban és Krakkóban tartották a Piarista Ifjúsági Találkozót (PYM), melyen a kanizsai Piarista-iskola is képviseltette magát. A nyolc nagykanizsai diákot kísérő Fehér Katalin tanárnő számolt be portálunknak a programokról.

ZH

A Piarista Ifjúsági Találkozó résztvevőinek egy csoportja, köztük a zalai diákok

Forrás: Fehér Katalin

Mint fogalmazott: az idei PYM 162 résztvevője közül 85-en érkeztek Magyarországról. Minden piarista iskola képviseltette magát, Kanizsáról a 10. évfolyamból Holczinger Anna, Németh Letícia, Halász Martin, Marics Gréta és Petrics Noémi, a 11. évfolyamból Bognár Bori, Bende Mihály, a 12. évfolyamból pedig Pataki Levente vett részt a programokon.
– Az első napunk javarész utazással telt, ám a második napon a gyerekek feltérképezhették Rzeszów városát – írta beszámolójában Fehér Katalin. – A harmadik napon megtekintettük Markowa városában a Lancut-kastélyt, majd utána az Ulma Family Múzeumot, mely azoknak a családoknak állít emléket, akik segítették, bújtatták a zsidókat a második világháború alatt. Az Ulma család is ilyen volt, tagjait (anya, apa és hat kisgyermek) 1944-ben kivégezték.
Ezt követően különböző workshopokon vettek részt a gyerekek, majd este 9-kor az iskolától nem messze lévő Saint Joseph Calasanz piarista templomban spanyol nyelvű szentmisét hallgattak.
Másnap reggel elhagyták Rzeszów városát, majd Krakkóba érve a diákok kiscsoportokban a lengyel animátorok vezetésével megismerték az Irgalmasság bazilikáját, Fausztina nővér celláját, munkásságát, és a torony megmászása után az alagsori nemzetiségi kápolnákat járták körbe. A krakkói piarista szállás elfoglalása után sportverseny kezdődött, fociban és röplabdában mérték össze erejüket a nemzeti csapatok.
– Másnap bementünk Krakkó belvárosába, ahol a diákok kiscsoportokban végigjárták az óvárost – folytatta a tanárnő. – Majd a krakkói piarista templomban vettünk részt a vasárnapi szentmisén.
Másnap ugyancsak Krakkóban kirándultak, amit nagyon élveztek, ahogy az egész programfolyamot is, ami rengeteg élményt és lelki feltöltődést nyújtott a résztvevőknek – írta beszámolójában a piarista csapat vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában