Zenés interaktív játék a könyvtárban

2022.08.10. 20:00

Nemcsak a szórakoztatás a cél, hanem az: a fiatalok vigyenek haza valamit

Mesés-zenés interaktív foglalkozást tartott a fürdőváros könyvtárában Sás Károly és lánya, Sás Ildikó. Az óvodás közönség pedig vevő volt minden rezdülésre.

Péter B. Árpád

Sás Károly és Ildikó interaktív előadásán jutott szerep az ifjú közönségnek is

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A programsorozat a négy évszakhoz kapcsolódik. Hévízen ezzel együtt már három elő­adást tartott a szerző-előadó páros, s most a nyár állataival, növényeivel ismertették meg rendkívül lelkes és aktív közönségüket. 

Mint Sás Károly lapunknak elmesélte, tíz éve kezdtek gyermekkönyveket alkotni, elsősorban alsó tagozatosok számára, s ezek anyagából állították össze műsorukat, amellyel már túl vannak az ezredik előadáson, ha tetszik: író-olvasó találkozón – határon innen és túl.

– A mottó – vagy mondhatjuk úgy is: az ars poetica – a természet. A gyerekeket képzeletben kézen fogjuk, és elmegyünk a szabadba a könyveink, dalaink segítségével, hogy együtt felfedezzük azt a sok-sok csodát, ami ott ránk vár – fogalmazott a pedagógus-író. – A célunk az, hogy ne csak szórakoztassuk őket, hanem vigyenek haza valamit: gazdagodjanak. S azt látjuk, a fiatalok boldogan távoznak, és ezt halljuk vissza az óvónőktől, pedagógusoktól is.

A „Sás-duó” persze nemcsak gyerekeket, hanem felnőtteket is igyekszik megszólítani. Egyik könyvük például Pósa Lajosról szól, akinek a nevét – tapasztalataik alapján – ma már szinte senki sem ismeri.

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Ám amikor idézzük tőle: „Én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem”, sokan a homlokukra csapnak, majd kérdezősködni kezdenek a Petőfi utáni irodalmi nemzedék egyik fontos alakjáról – folytatta Sás Károly. – Pósa Lajos 1850-ben született és 1914-ben hunyt el; a költő, meseíró, dalszerző a magyar gyermekirodalom klasszikusa, mondhatjuk megalapítója. Ő volt például az első hazai ifjúsági lap, Az én újságom egyik szerkesztője.

Károly és Ildikó Sárospatakra utazott a „kedvéért”, hiszen ott őrzik a teljes Pósa-hagyatékot, amelynek 70 versét megjelentették eredeti illusztrációkkal, s ezek közül 15-öt megzenésítettek. „Reméljük, egy téglát mi is hozzátettünk ahhoz, hogy Pósa Lajos ismét a köztudatba kerüljön” – szögezte le a pedagógus, aki íróként, zene- és dalszövegszerzőként is ismert.

A Németországban élő, de sűrűn hazajáró leánya, Sás Ildikó az előadás kapcsán leszögezte: az ő gyerekkorában még az volt a szokás egy-egy hasonló programon, hogy a fia­talok ültek – és hallgatták.

– Ma viszont az ifjakat annyiféle hatás éri – mondta az előadóművész –, hogy hozzájuk már másként kell szólni. Ezért az interaktivitás nagyon fontos, ami esetünkben azt jelenti: bevonjuk őket a műsorba, a játékba. S mivel a műveink között találni zenés hangoskönyveket, ezért nemcsak mesélünk nekik, hanem akár közösen énekelünk, ami által fejlődik a ritmusérzékük. Az is fontos: ha a dallam segítségével megy a fejükbe a tudás, az egészen biztosan elmélyül.

Sás Ildikó lapunk kérdésére úgy fogalmazott: 35 éve áll színpadon, elsősorban felnőtt közönség előtt, amelynél a fegyelem nem probléma, ellentétben a gyerekközönséggel, főleg ha a figyelmüket nem tudják lekötni. Ezért fiataloknak szóló műsoraik koncepciója azt segíti, hogy megszólítsák, sőt: magukkal ragadják akár az óvodásokat, kisiskolásokat is. „Ehhez a teljes lényemmel, szívemmel, hitemmel a produkció mögött kell állnom, mert ha nem így lenne, a gyerekek ezt azonnal megéreznék” – árulta el sikerük titkát az előadóművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában