Légi felderítés

2022.08.15. 15:00

Levegőből ellenőrzik a parlagfűfertőzöttséget Zala megyében

A levegőből is ellenőrzik a mezőgazdasági területek parlagfű-fertőzöttségét, a légi kontroll ezen a héten kezdődik

Arany Gábor

Egy ultrakönnyű repülőgépből ellenőrzik a mezőgazdasági területeket

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Érdeklődésünkre Szabó Béla, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának vezetője közölte, a földhivatal szakemberei az előző évek gyakorlata szerint határszemléik során, illetve célirányosan végzik a mezőgazdasági területek ellenőrzését, parlagfüves állapot esetén az ingatlanok felmérését. Ebben az évben új elemként jelent meg a pollenterhelési probléma megelőzésére a hatékony és minden szereplő számára egyszerű eljárás, mely szerint már a száras-leveles - virágbimbós állapot előtti fejlettségű - parlagfüves mezőgazdasági területeket is felmérték, és jegyzőkönyveik alapján közel 30 esetben szólították fel intézkedésre az ingatlantulajdonosokat, földhasználókat, akik néhány napon belül eleget tettek kötelezettségüknek.

Szabó Béla
Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az elmúlt hetekben azonban megjelent a virágbimbós, helyenként virágzó parlagfű, emiatt is kellett eljárásokat indítani. A növényvédelmi hatóság tarlók, elhanyagolt szántóterületek, szójatáblák miatt rendelt el közérdekű védekezést. Ezekben az esetekben a vállalkozó kiérkezését megelőzően a tulajdonosok, földhasználók elvégezték ugyan ingatlanaik tárcsázását, kaszálását, azonban a jogszabály szigora alapján a növényvédelmi bírságot ekkor is kiszabták velük szemben.

A parlagfűvel fertőzött területek felderítésére idén megyénkben két alkalommal levegőből hajtanak végre ellenőrzést. Ez költséghatékony módszer, amihez ultrakönnyű kisrepülőgépet vetnek be. A tervek szerint augusztus 17-én szerdán, valamint szeptember első felében szinte Zala megye teljes mezőgazdasági területét megtekintik a levegőből. Ennek eredményeként nagyobb számban indulhatnak hatósági eljárások, de talán még fontosabb a másodlagos hatás, ugyanis a repülőgép megjelenése, a légi felderítés híre ösztönzi a termelőket, földhasználókat a parlagfű-mentesítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában