Családi nap az AquaCityben: átadták az óvodáknak a támogatást

2022.08.30. 20:00

Közel tízmillió forint folyt be a zalaegerszegi jótékonysági napból

Közel tízmillió forint bevételt eredményezett a jubileumi jótékonysági családi nap. A pénz jelképes átadása kedden történt meg a városházán.

Arany Gábor

Az óvodai vezetőknek Balaicz Zoltán és Vigh László (jobbra) adta át a támogatást Fotó: A szerző

Az AquaCity már a nyitás évében, 2002-ben helyet adott a városi jótékonysági családi napnak, és a két évtized alatt csak 2020-ban a járvány miatt maradt el a program.

Minden évben mást célt határoztak meg, támogattak bölcsődéket, kórházat, idősotthont, idén pedig a városi óvodák voltak a kedvezményezettek.

A jótékonysági nap bevétele három részből tevődik össze: a látogatói belépőkből, a főzőcsapatok által eladott ételek árából, valamint a helyi cégek felajánlásaiból. Tavaly 65 főzőcsapat közel 2,8 millió forintot gyűjtött össze, 5,5 millió forintért értékesítettek jegyeket, valamint harminc vállalkozás ajánlott fel további 3,8 millió forintot.

Mint Balaicz Zoltán polgármester beszámolójából kitűnt, a rendezvényre 48 főzőcsapat nevezett be, több ezren vettek részt a programon, 36 vállalkozás ajánlott fel hétmillió forintot meghaladó adományt, ami rekord, soha ekkora támogatás nem érkezett. A finom étkekkel pedig közel másfél millió forintot főztek össze a csapatok, míg a rossz idővel dacoló másfél ezer vendég további 1,2 millió forinttal járult hozzá a bevételhez. Mindezekből összesen 9 699 200 forint gyűlt össze. A polgármester köszönetet mondott minden résztvevőnek, a támogatóknak, valamint külön a szervezőknek, különösen az AquaCityben és a polgármesteri kabinetben dolgozóknak.

Az AquaCity 7,5 hektár területen, Közép-Európa legnagyobb víztömegével, 6000 m2 vízfelülettel várja a fürdőzőket. A létesítményt 2002-ben nyitották meg, így idén ünnepli 20. születésnapját.

Balaicz Zoltán arról is szólt, hogy az összegből a városban működő 18 óvoda - tehát nemcsak az önkormányzati fenntartásúak, hanem a Szent Család, a Napravár Waldorf és a  Montessori is - kap 100-100 ezer forintot, a többit pedig közel egyenlő arányban osztják szét a négy integrált önkormányzati óvoda között.

A városi intézmények képviseletében Kása Istvánné, a Landorhegyi Óvoda vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy örömmel fogadták a jótékonysági nap felajánlását, és közös főzőcsapattal is képviseltette magát a 15 önkormányzati óvodai egység a rendezvényen. A támogatásból a működésüket segítő eszközöket vásárolnak, ezekről az intézmények maguk döntenek. Egyebek mellett mosogatógépek, fűnyírók, lombfúvók, informatikai eszközök, takarítógépek, mosógépek szerepelnek a beszerzési listákon.

A gyermekek életét, jövőjét meghatározó időszak a 3 és 7 év közötti, amiben fontos szerepet tölt be az óvoda. Ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazta meg. Ezért is bizonyult jó döntésnek, hogy bevezették a kötelező óvodai nevelést hároméves kortól, tette hozzá. Az óvodákban dolgozókat pedig megilleti minden elismerés és támogatás. 

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában