Búcsú

2022.08.14. 17:30

Hunyadi Mátyás szobra a miseúton Homokkomáromban

A középkori magyar történelem egyik legnagyobb alakja, az 1443-ban született, majd 1458 és 1990 között uralkodott Hunyadi Mátyás fából faragott alakjával bővült a dél-zalai község templomához vezető mise út szoborparkja. A nagykanizsai fafaragó műhely vezetője, Csávás Csaba alkotását szombaton avatták fel.

Gyuricza Ferenc

Renátó atya megáldja az újonnan állított szobrot

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az eseményen Singula Ferencné polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte: ez a szoboravató a Csinga napok, azaz a környező hegyi gazdák kezdeményezésére 16 éve létrejött kézműves műhely záróeseménye is egyben. Szólt arról is, hogy a miseút mentén látható szobrok állagmegóvása, az új szobor felállítása társadalmi összefogás eredménye, s ezért minden közreműködőt köszönet illeti. Magáról a kézműves műhelyről annak vezetője, Tislér Zoltán beszélt. 

Tislér Zoltán úgy fogalmazott: eddig mindig a remény zsákjába nyúlva kezdték meg tevékenységüket, idén azonban kétségek közt indult a szervezőmunka, mert a fiatalokat nehéz a „kütyük mellől” kimozdítani, ám az isteni gondviselésnek is köszönhetően mégis sikeresen tudták befejezni a tábort. A művésztelep legerősebb szekciója most a kovácsműhely volt, de a bőrösök és festők is eredményes munkát végeztek. A program iránti érdeklődést a sütő-főző szekció állandó munkája is jelzi, a napi tíz kilogramm liszt „koppra” elfogyott. Az utánpótlás hiánya a fafaragóknál jelenti a legnagyobb nehézséget, ennek ellenére immár a 18. szobrot állíthatták fel a templomhoz vezető miseúton.

A Hunyadi Mátyás ábrázoló szobrot hagyományőrző huszárok közreműködésével leplezte le Singula Ferencné és Tislér Zoltán. A középkori uralkodó jelentőségéről, politikájáról Laczó Gergő történész, festő beszélt, aki a Hunyadi táblaképeket is készítette, míg a szobrot a településen egy hete szolgáló szerzetes, Renátó atya szentelte fel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában