Szobrok, láncfűrésszel

2022.08.11. 17:30

Három napon át alkotnak a gyenesdiási publikum előtt

Láncfűrészes fafaragó művészek alkotnak a hét második felében a gyenesdiási Kárpáti korzón.

Péter B. Árpád

Fábry Zoltán munka közben. A mesterek keze alól míves alkotások kerülnek ki

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere felelevenítette, a településen 27 éves múltra tekint vissza a fafaragás Gengeliczky László jóvoltából, akinek halála után nem engedték eltűnni e hagyományt, hanem Bálint Józsefnek, a Magyar Kultúra Lovagjának segítségével a hagyományosról a láncfűrészes változatra nyergeltek át. Tavaly az új időszámítás 15 versenyzővel indult, s már akkor számos utcabútor és szobor került a nagyközség köztereire és intézményeibe.

Idéntől alkotótáborként folytatódik a sorozat, ami mellé odaállt a Bakonyerdő Zrt., a Stihl és a Mile Kft. is. Az önkormányzat pedig programot szervez eköré, hiszen napközben a mesterek dolgoznak, esténként pedig zenés mulatságok várják a művészeket és a közönséget.  

Jövőre lesz 680 éves a település, amely alkalomból számos újabb alkotás kerülhet Gyenesdiás különböző helyszíneire, s a településen azt tervezik, a faművesség terén szintén jelentős hagyományokkal bíró Vonyarcvasheggyel is szövetkeznek majd.

A természet ajándékából alkotnak maradandó tárgyakat. Gál Lajos és Varga Krisztián a míves, madárral díszített pad mellett
Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Az alkotótábor igyekszik a minőségre törekedve, összefogással, együttműködéssel értéket teremteni – szögezte le Gál Lajos, aki elmondta azt is: tavaly a történelem volt a mottó, idén pedig egyházi témát választottak, várva szentek ábrázolását s betlehemeket. Ennek jegyében ezúttal Máriát, Szent Józsefet, a kis Jézust és egy angyalt mintáznak meg a fafaragók, jövőre pedig egy középkori lovag mása készülhet el, arra emlékezve, hogy az akkoriak alapozták meg a település létét.  

A Kutasról érkezett Varga Krisztián már a „nulladik napon”, szerdán munkához látott, s a megnyitóra egy gyönyörű, míves, madárral díszített paddal ajándékozta meg a szemlélődőket. Mint mesélte, láncfűrészes szobrászattal négy éve foglalkozik, aminek előképeként két évtizeden át fakitermelő vállalkozóként dolgozott, de már abban az időben is készített apróbb alkotásokat, például gombát, mókust. „Ebben láttam meg azt, amit kerestem”, szögezte le.  

– A szépsége az, hogy a természet ajándékából, egy fából alkotunk maradandó tárgyakat – szögezte le, hozzátéve: a láncfűrészes fafaragás általában hobbiként indul, de idővel hivatássá válik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában