Számos eleme nyerte vissza eredeti formáját

2022.08.20. 13:00

Felszentelték a premontrei rend felújított türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony templomát

Pénteken délután érseki szentmise keretében adták át rendeltetésének a premontrei rend több mint négy év alatt felújított középkori templomát. Az ünnepen beszédet mondott a felújításra 1,6 milliárd forintot biztosító magyar kormány nevében dr. Varga Judit igazságügyminiszter és Nagy Bálint országgyűlési képviselő, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára is. A további felújítás során látogatóközpontot is létrehoznak a templom és a rendház mellett.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A hívek és az érdeklődő ünneplők már a kezdés előtt egy órával megtöltötték a templom bejárata előtti teret, ahol székeken, padokon követhették a ceremónia eseményeit. A szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta, a csornai premontrei rend képviselőinek segédletével, Thomas Handgrätinger emeritus generális apát ünnepi beszédét magyarul tolmácsolták a jelen lévőknek. A mise keretében olajjal, tömjénfüsttel és szenteltvízzel szentelték újra az Árpád-korból fennmaradt szakrális épületet, amely a barokk korban átépült, s számos eleme a mostani felújítással nyerte vissza eredeti formáját. A régészeti kutatások eredményét, a magyar történelem és művészettörténet egyes korszakai bemutató „tanúfelületek” tájékoztatják minderről a belépőket, akik láthatják a freskóciklust, a Szent László-legenda ábrázolását és Dorfmeister István oltárképét. (A török uralom után a Morvaországból visszatérő premontreiek hívták magukhoz az akkor még fiatal festőt.) A főhajórészben előkerült az alapító, Dénes szlavón bán sírja, melyet a szentély előtt kőtábla jelez a padlón.

A külső megjelenés, a kéttornyos, westwerkes homlokzat, ami a Karoling-kori frank hagyományokat követő építészetre jellemző, Magyarországon egyedülálló. A sokak által ismert téglahomlokzatot speciális, homokszín anyaggal vonták be, erre állagmegóvó céllal esett a választás. „A templom eredeti téglahomlokzatát a török kor után barokk stílusban átépítették, ez látszik egy 1900 előtt készült fényképen. Az 1920-as években Lux Kálmán kibontotta a vakolatot, és visszaállította az eredeti állapotot, ami impozáns külsőt eredményezett. Ám a savas esőktől a tégla roncsolódni kezdett, egész téglák fagytak ki a falból, hiszen ezeket az 1200-as évek elején készítették.”, mondta egy korábbi interjúban Fazakas Zoltán Márton premontrei csornai apát, aki az avató beszédében köszönetet mondott az adófizetőknek, a kormánynak, a kivitelezőknek, mindenkinek, aki bármit is hozzátett a felújításhoz, hangsúlyozva, óriási értékmentés történt.

Varga Judit miniszter beszédében a keresztény értékek és a magyar nemzet ezredéves összefonódását emelte ki, amely az emberi élet meghatározó eleme a magyarok számára, élteti családok, az apa és az anya jövő nemzedéket nevelő munkáját. A templom felújítása az állam és az egyház kézszorítását jelképezi, ezen a helyen, ahol Kelet és Nyugat találkozik, kézzelfogható a magyarok lelki összetartozása, mondta a szónok, hozzátéve az erős erkölcsi alapok védelmezője ma is Magyarország Európában, ahol a háború miatti válságok idején ismét nagy szükség van a keresztény értékvilágra. Úgy vélte, Európa egy része feladta a kereszténységet, Magyarország azonban helytáll, amikor próbára teszik az ezeréves kulturális és erkölcsi értékeket. Természetes egységben, a családban gondolkodunk, mert ez jelenti a fennmaradást, üzente a tapasztalatai szerint erkölcsi iránytű nélkül maradtaknak. A magyarság időről időre bizonyítja - Szent István emlékezete - talaján a keresztény egységet.

Nagy Bálint országgyűlési képviselő a térség számára szakrális, közösségi és idegenforgalmi szempontból is jelentős négy évről szólt, ami értékőrző feladatvállalás volt a türjeiek számára is. Méltatta a premontrei rend zalai munkáját, hitőrző elkötelezettségét, s felidézte, hogy a magyar kormány a kisfalvak élhetőségét számos programmal segíti elő.

Nagy Ferenc polgármester beszédében a lelkiség, a helyi hitélet alappilléreként szólt a templomról, amelynek felújítása a rend és a falu közösségének kitartását, áldozatvállalását hirdeti. A templom környéke és a község parkjai is megújultak, köszönhetően a községben élők önkéntes munkájának.

Türjén szombaton is folytatódtak a Premontrei Napok, a főpapi szentmisét Fazakas Zoltán Márton mutatta be, a felújított türjei Madonna szobor ünnepélyes visszahelyezésére és Békés Balázs orgonaépítő mester orgonabemutató koncertjére is sor került. Bemutatták a türjei premontrei prépostság történetének III. kötetét, majd három templombemutatás is zajlott szerzetesei vezetéssel, de látogatható volt a premontrei prépostsági pince is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában