Egy hét a csillagok alatt

2022.08.04. 15:05

Farkas Bertalan űrhajóssal is találkozhatnak Zalában

A zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület is csatlakozott az Egy hét a csillagok alatt nevű országos rendezvénysorozathoz. A távcsöves bemutatókon kívül Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők.

Mozsár Eszter

Augusztus 5-én, pénteken a Gébárti-tónál 21 órától lehet kémlelni az eget, képünk egy korábbi eseményen készült a helyszínen

Forrás: Varga Andor / ZH-Archívum

A zalai megyeszékhelyen régóta népszerű az úgynevezett járdacsillagászat, s a következő egy hétben több helyen is belepillanthatnak a távcsőbe a planéták iránt érdeklődők. Augusztus 5-én, pénteken a Gébárti tó gátjánál 21 órától lehet kémlelni az eget, eső esetén szombaton lesz szó a Holdról, a csillagképekről és bolygókról. Ugyancsak pénteken 20 óra 30 perctől Zalacsében a sportpályán lesz a program, fő téma a Hold. Még mindig pénteken a VCSE és a répcelaki RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület szervez távcsöves bemutatót 21 órakor a Vas megyei Nicken, esőnap szombat. Augusztus 8-án, hétfőn és 10-én, szerdán az Apáczai Művelődési Központnál várják a csillagászat szerelmeseit 21 órakor.

Az országos ismeretterjesztő programsorozat zalai különlegessége, hogy augusztus 12-én, pénteken  19 órától a Pokróc Fesztiválon a hévízi Egregyi Múzeumban Farkas Bertalannal találkozhatnak a látogatók. Az első magyar űrhajós előadását követően a Vega Csillagászati Egyesület tagjai beszélnek az égi jelenségekről, majd a Holdat lehet megfigyelni távcsövekkel. 

Augusztus 5. és 14. között tehát csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek, szakkörök várják majd bemutatóikkal az érdeklődőket a csillagos ég alá. Az eddig regisztrált programok alapján országszerte több mint ötven helyen lesz erre lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában