A vihar ellenére is…

2022.08.07. 17:30

Dübörög a nyár a Balatonnál, egymást követik a programok

A kedvezőtlen időjárás és a másodfokú viharjelzés miatt lefújták a szombatra tervezett programokat Vonyarcvashegyen, a 40 halász emléknapon, de a Lidón pénteken még a terveknek megfelelően megtartották a hagyományos strandszínházi találkozót.

Péter B. Árpád

Fotó: A szerző

Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta: az első nap nagyszerűen indult, gyakorlatilag telt ház volt az idén a Balaton legjobb strandjának választott Lidón, ahol a tervezett előadásokat hiánytalanul bemutatták, s remek volt a hangulat. Ám az erős szél éjjel több mindent megrongált, szombaton pedig a másodfokú viharjelzés miatt úgy döntöttek: elhalasztják a tervezett programokat, így a hagyományos hálóhúzást is.

Utóbbi kapcsán Pali Róbert tudatta, a jövő hét elején egyeztetnek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-vel, és a sokak által kedvelt látványosságot a közeljövőben megtartják, ennek időpontjáról Vonyarcvashegy közösségi oldalán adnak tájékoztatást.

A szombati viharos idő ellenére nagyon sokan voltak a hétvégén a vonyarcvashegyi Lidó strandon, akárcsak a szezon eddigi részében Fotó: A szerző

Tudósítónk szombaton délután a helyszínen azt tapasztalta, bár viharjelzés volt érvényben és erős szél fújt, a Lidón ismét nagyon sokan voltak. A vendégek fegyelmezetten betartották a hangosbeszélő utasításait, így például labdákat és matracokat nem vittek a vízbe, s nem távolodtak el a parttól. 

A kedvezőtlen időjárás miatt az estére tervezett Valahol Európában című előadás is elmaradt. Pali Róbert ennek kapcsán jelezte: új időpontot keresnek az Imre Sándor Szeretetszínház darabjának. 

Vasárnapra aztán visszatért a kellemes nyári idő, így semmi sem zavarta a harmadik napra tervezett programokat: a hétvége kora este koszorúzással zárult a Szent Mihály kápolnánál lévő emlékhelynél, amit szentmise követett, este pedig a Dzsungel könyvét láthatta az érdeklődő publikum Vonyarcvashegyen.

Hasonló volt a forgatókönyv Keszthelyen is, ahol szombaton – az erős szél miatt – lezárták a Libás strandot. A VÜZ Kft. közleménye szerint ágleszakadások fenyegettek, ezért a balesetek elkerülése végett, a biztonság érdekében hozták meg ezt a döntést. Hasonló okokból az Aktív strand-sorozat Balatonra tervezett erőpróbáit is lefújták a Városi Strandon. 

A 30. Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnep szerda óta tartó programjait csak kis mértékben befolyásolta a viharos idő, így a térség egyik legrangosabb gasztrorendezvénye ismét sikert – és esténként nagyon sok látogatót – hozott.

A police.hu tájékoztatása szerint a másodfokú viharjelzés idején öt esetben tizenegy embert mentettek ki a Balatonból a rendőrök szombaton. Az egyenruhások az erős szél miatt elsodródott supozónak, szörfdeszkázónak, illetve csónakok és műszaki hibás vitorlás utasainak segítettek, hogy biztonságosan a partra jussanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában