Október végén fejeződik be a munka

2022.08.30. 12:00

Az ivóvízellátás fejlesztését szolgálja a Zalavíz Zrt. beruházása

Zalaegerszegen, a Korona Szállóban tartották hétfőn a „Zalaegerszeg keleti vízbázisáról ellátott települések ivóvízminőség javítása és vízellátásának fejlesztése” című projekt zárórendezvényét, ahol elhangzott: a beruházás 3,324 milliárd forintból valósult meg, 87 százalékos uniós támogatással.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a projektzáró résztvevői: Kovács Tamás, Dormán Miklós zalaszentiváni polgármester, Balaicz Zoltán, Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Bali Zoltán alpolgármester Fotó: Pezzetta Umberto

Balaicz Zoltán mindenekelőtt a város klímavédelmi programját említette, aminek céljaihoz szervesen kapcsolódik a mostani fejlesztés. A klímavédelmi stratégia a természetvédelemre, így többek között a hulladék- és vízgazdálkodásra, az egészséges ivóvíz biztosítására, a biztonságos szennyvízkezelésre fókuszál, említette a polgármester. A mostani beruházással kapcsolatosan kiemelt néhány fontos elemet, mint például a zalaegerszegi vízműtelep korszerűsítését, új kutak fúrását, illetve további tisztítóművek építését. A városvezető felidézte, hogy a zalaegerszegi vízműtelep korszerűsítésénél a szakemberek több problémát is megoldottak, például az ivóvízkutakból érkező víz gáz- és ammóniamentesítését, vastalanítását és a mangán eltávolítását. 

A kivitelező Szabadics Zrt. nevében Kovács Tamás igazgatósági elnök emlékeztette a hallgatóságot, 2018-ban írták alá szerződést, 2019 áprilisában kezdték a rekonstrukciót, s várhatóan október végén fejeződik be a tényleges munka. Mint mondta, a modernizálás kihívásokkal teli volt, mindamellett nagy felelősséggel járt, mivel közel 40 ezer ember tiszta, egészséges ivóvízzel való ellátását biztosítják, a megyeszékhely kétharmadán kívül tíz települést érint a keleti vízbázis fejlesztése. Büszke arra is, hogy a kivitelezés alatt folyamatos volt az ellátás. 

Kovács Tamás arról is beszámolt, hogy Zalaszentivánon több mint 100 köbméteres víztornyot építettek, 260 kilométer hosszan pedig mechanikai csőtisztítást végeztek. A kivitelező bízik abban, hogy a lakosság elégedett a fejlesztéssel, a visszajelzések szerint lágyabb, finomabb a háztartásokban az ivóvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában